Fudbal

Iz hladne Rige i sa očajnog terena se sanja Mundijal u Kataru

Autor Gordana Bojanić

Fudbalska reprezentacija Crne Gore večeras u gostima igra protiv Letonije (20.45) na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Euforija koju nosi novi početak kvalifikacija ponovo drma Crnu Goru - tako je bilo uvijek, tako je i sada, kada je jasno da bar na početku to neće biti “normalne” kvalifikacije s obzirom na to da navijača neće biti na tribinima. Crna Gora ponovo sanja magiju Mundijala, a snove počinje na sjeveru Evrope, na Baltiku, u hladnoj Rigi...

Kucnuo je čas za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje 2022. organizuje Katar, a “sokoli” će ih otvoriti večeras (20.45h) protiv Letonije. Od zaleđenog proljeća i terena na “Skonto stadionu”, do prvog zimskog Mundijala (21. novembar - 18. decembar 2022) u vrelom Kataru dug je put, ali dobro je poznato koliko je uvijek baš prvi korak bitan.

“Neprijatno smo iznenađeni u kakvom stanju je teren, ali na to ne možemo da utičemo, to je pitanje za organizatora. Ne želim da u našem timu preovladava negativa - ovo će nam čak biti još jači motiv da damo sve od sebe i ispunimo cilj na startu kvalifikacija”, poručio je iz Letonije Miodrag Radulović, koji će večeras debitovati na klupi “sokolova”.

Vjerovatno prvi put u karijeri Radulović će debitovati nakon samo jednog treninga sa kompletnom ekipom, pošto su se “sokoli” tek sinoć u Rigi kompletirali dolaskom Stevana Jovetića, Stefana Savića, Adama Marušića i Estebana Saveljića, dok ih je sve u Letoniji dočekao Marko Simić, fudbaler domaće Liepaje.

“Konačno smo se kompletirali i imamo jedan jedini trening u punom sastavu - i to ne na terenu na kojem će biti utakmica, tako da ne možemo da osjetimo ni ambijent u kojem ćemo da igramo”, nastavio je Radulović da nabraja sve čudne stvari koje su dočekale “sokole” u Rigi.

“To su zaista iznenađujuće stvari za ovaj nivo takmičenja, ali na to ne možemo da utičemo i nećemo dozvoliti da nas poremeti u našoj namjeri”.



Naš selektor ima rješenje i za takvu situaciju...

“Imamo plan igre, više od rada na terenu proveli smo u analizi i sastancima. Nadam se da će igrači prepoznati ono što tražim od njih - da napravimo dobar start i dobar rezultat”, dodao je Radulović.

Crna Gora i Letonija srešće se tako ponovo nakon svega pet mjeseci, iako su tog 7. oktobra pod Goricom i “sokoli” i “11 vukova” bili u kombinovanom sastavu (1:1).

“Da, nedavno smo igrali sa njima u prijateljskom meču - radi se o kvalitetnoj ekipi, sa nekoliko izuzetno dobrih pojedinaca, poput centarfora Vladislava Gutkovskisa, veziste Janisa Ikaunijeksa i Andrejsa Ciganiksa, koji nastupa u ukrajinskoj ligi, a imaju i kvalitetne centralne bekove”, pokazao je Radulović da su se njegov stručni štab i on odlično pripremili za večerašnjeg rivala.

A recept je jednostavan - rivalu nametnuti svoj ritam.

“Da, imaćemo odgovor na njihove jače strane - tražićemo da nametnemo naš stil igre i da se mi pitamo”, jasan je Radulović.
“Međutim, ponavljam - ozbiljan su tim, nezgodan, sa interesantnim stilom igre koji nam nalaže da budemo oprezni i shvatimo ih maksimalno ozbiljno”.