Čekaju rivala

DINAMO JE NAJLUĐA PRIČA U EVROPI: Njihov bivši igrač ih izbacio golom u 90. minutu - sada su među osam najboljih u LE!

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

Neverovatna evropska sezona za tim sa Maksimira.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Danas su među osam najboljih timova u Ligi Evrope, a istovremeno zagrebački Dinamo ima i jednu od najčudnijih priča u evropskom fudbalu ove sezone. Za njih je avantura u Evropi počela još krajem avgusta!

Tačnije, 26. avgusta u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona gostovali su Klužu koji je dva puta promašio penal za pobjedu! Nakon što su prošli u treće kolo, poslije sedam izvedenih serija penala, na putu do Lige šampiona zaustavio ih je njihov bivši fudbaler - Mirto Uzuni!

Samo mjesec dana prije utakmice Ferencvaroš - Dinamo, Zagrepčani su iz svoje ''filijale'' Lokomotive u Mađarsku prodali albanskog napadača. Zaradili su na njemu 1,8 miliona evra, a vjerovatno nisu mogli ni da pomisle koliki će biti njegov značaj za ovu sezonu.

Igrao se 90. minut kada je Mirto Uzuni postigao gol za pobjedu Ferencvaroša. Isti igrač je u prvom dijelu meča zatresao mrežu svog tima, što je bilo dovoljno za nadu Zagrepčana, ali ih je zatim porazio u samom finišu.

Izvor: Profimedia

Bila je to bolna eliminacija Dinama iz Zagreba koji je morao da se okrene ''utješnoj'' nagradi, Ligi Evrope. Čini se da su uspjeli u tome.

Nakon što su u poslednjem kvalifikacionom kolu za Ligu Evrope eliminisali estonsku Floru, upali su u grupu sa Fejnordom, CSKA iz Moskve i Volfsbergerom, koju su završili bez poraza. Sa učinkom od četiri pobjede i dva remija stigli su u nokaut fazu gde su prvo upisali dvije velike pobede nad Krasnodarom, a onda...

Totenhem je bio bolji u Londonu, ali lošiji u Zagrebu, pa ekipa Damira Krznara koji nije mogao bolje da debituje stiže među osam najboljih timova u Ligi Evrope.

Inače, junaku ove Dinamove priče ide dosta dobro u Mađarskoj. Već je postigao devet prvenstvenih golova, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a jedan i protiv Juventusa, u grupnoj fazi koju je Ferencvaroš završio sa samo jednim bodom.

Narednog protivnika Dinamo saznaće na današnjem žrebu, a kao što je rekao maksimirski junak Mislav Oršić ''Ko god da dođe, nećemo se predati''.

Kada se na na priču o Uzuniju i golu u nadoknadi vremena dodaju i sudske presude klupskim čelnicima, kao i dugogodišnje rivalstvo navijača i porodice Mamić, ovaj rezultat djeluje još čudnije.