MONDO intervju

MONDO intervju sa selektorom Mijom Radulovićem!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Novi selektor Crne Gore sjedjeo je i na klupi reprezentacije zajedničke države, u uzrastu u kojem su za nju igrali biseri.

Izvor: MN Press

Novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Miodrag Radulović objavio je spisak igrača za predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a u razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem objašnjava zašto je u prvoj turi pozvao samo fudbalere koji nastupaju u inostranstvu.

"Kovid režim je nalagao da se imena pošalju ranije. U domaćoj ligi igraće se još tri kola do okupljanja reprezentacije, a loša iskustva iz prošlosti sa povredama pojedinih igrača primorala su nas da budemo oprezni i da sačekamo još nedjelju dana. Svakako da u crnogorskim klubovima ima kandidata za najjači nacionalni tim i to će nam biti baza iz koje ćemo proširivati roster u toku kvalifikacionog ciklusa. U periodu kada korona diktira pravila u evropskom i svjetskom fudbalu, najvažnije je da svi budu zdravi i da u kompletnom sastavu dočekamo prve tri utakmice. Došao sam na ovu funkciju sa jasnom vizijom o promijeni sistema igre, ali ću i na tom planu morati da sačekam određeno vrijeme jer ćemo uoči duela sa Letonijom praktično odraditi samo jedan zajednički trening".

Izvor: MONDO/Hristina Radenović

Pored Letonije sa kojom igra na gostujućem terenu, Crna Gora će na startu kvalifikacija dočekati Gibraltar i Norvešku u Podgorici.

"Malo je to vremena da bi se napravile neke drastične promjene u koncepciji i sistemu igre. Biću iskren, imamo jako tešku grupu, ali sasvim solidan raspored na početku. Kao selektor Libana i Mjanmara, imao sam i ranije priliku da igram kvalifikacije za velika takmičenja i znam koliko je bitno startovati pobjedama. Prije svega na psihološkom planu i zbog stvaranja pozitivnog ambijenta u javnosti. Fokus je na prvoj utakmici protiv Letonije, poslije ćemo razmišljati o Gibraltaru i Norveškoj, a tek nas očekuju velika iskušenja u duelima sa Holandijom i Turskom. Radimo ozbiljan skauting svih protivnika, ništa nas ne sme iznenaditi u pokušaju da se domognemo mjesta koje vodi na završnicu Svjetskog prvenstva. Veoma sam ambiciozan i ne krijem da ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu. Vjerujem u ove momke i njihov karakter, nadam se da ćemo Norvešku dočekati puni samopouzdanja i pozitivne energije zbog uspjeha u prve dvije utakmice".

Srbija je u baražu za Evropsko prvenstvo pokazala kako treba igrati protiv reprezentacije Norveške.

"Ispratio sam tu utakmicu, način na koji je stručni štab Srbije pripremio taktiku i način na koji su igrači ideju sproveli u djelo, treba da nam bude vodilja 30. marta u Podgorici. Imamo sve neophodne podatke, norveški igrači su skenirani do najsitnijeg detalja. Najviše se piše i priča o Halandu, to je igrač koji je trenutno u trendu i zaista igra u fantastičnoj formi. Ali, isto tako i Norvežani treba da razmišljaju o Stevanu Jovetiću. Zar to nije ista fudbalska klasa? Takođe, treba da razmišljaju o tome kako će Haland izaći na kraj sa Savićem, Vujačićem, Tomaševićem… neće mu sigurno biti lako. Nemam ni trunke sumnje da će naši fudbaleri ući otvorenog garda u duel sa Norveškom. Naravno, respektujemo svakog, ali se ne plašimo nikoga".

Napadački red Crne Gore pojačan je nekadašnjim mladim reprezentativcem Srbije i trenutno prvim strijelcem španske druge lige, Urošem Đurđevićem.

"Odmah po dolasku na mjesto selektora, saznao sam od predsjednika Savićevića za mogućnost da Đurđević obuče dres Crne Gore. Prihvatio sam ideju sa zadovoljstvom jer Uroša poznajem iz kadetskih dana kada je takođe branio boje naše reprezentacije. Od prvog dana bilo je jasno da imamo obostranu želju. Momak ima 27 godina i igra sezonu života u Sportingu iz Hihona. Postigao je 17 golova u jednoj ligi koja nije nimalo laka za igranje. Iskreno se nadam da će golgetersku seriju nastaviti i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo što bi nam znatno olakšalo put ka cilju kome stremimo. Svaki ko se bavi fudbalom, sanja da jednog dana obuče dres reprezentacije i nastupi na nekom velikom takmičenju. Urošu se san ostvario i veoma sam srećan što ćemo sarađivati u reprezentaciji Crne Gore".

U TOJ GENERACIJI BILI VIDIĆ, BANE, DANKO...

Izvor: MN Press

Radulović je na početku trenerske karijere pomagao Vladimiru Petroviću u mladoj reprezentaciji SCG, kada je predsednik Saveza bio Dragan Stojković Piksi.

"Izuzetno mi je drago što je Piksi došao na mjesto selektora svoje zemlje. Riječ je o velikom majstoru fudbala, čovjeku sa harizmom i energijom koji konačno može da preporodi srpsku reprezentaciju i da je vrati tamo gdje zaslužuje da bude – u vrhu evropskog i svjetskog fudbala. Nalazimo se u sličnoj situaciji i obojica imamo olakšavajuću okolnost jer smo već radili u sistemu nacionalnog Saveza i znamo kako stvari funkcionišu. Piksija poznajem iz perioda kada je rukovodio fudbalskom organizacijom, tada se vidjelo da je pravi vođa i veliki motivator. Imponuje mi što je prepoznao moj kvalitet i pružio mi šansu da radim sa Pižonom Petrovićem u mladoj reprezentaciji SCG. Kroz tu generaciju prodefilovali su mnogi igrači koji su kasnije postali vedete evropskog fudbala, od Nemanje Vidića, Baneta Ivanovića, Danka Lazovića do Pejčinovića, Simona Vukčevića, Delibašića… Želim Piksiju mnogo sreće i ubeđen sam da će umjeti da iskoristi potencijal srpskih igrača“.

Na spisku Miodraga Radulovića nalaze se i dva fudbalera Partizana.

"Šćekić je bio kod mene u omladinskoj selekciji, nisam iznenađen njegovim dobrim partijama u Super ligi Srbije. Vujačić je imao malo problema sa adaptacijom, što je i normalno kada se pređe u veliki klub. Uspio je da se uklopi i vidi se da je reč o igraču za velika dela. Bio sam ove zime u Antaliji i pratio pripreme srpskih klubova. Razgovarao sam i sa trenerom Partizana Sašom Stanojevićem, on je pun hvale na račun Vujačića i Šćekića, dao mi je najbolje moguće preporuke. Obojica se ponašaju kao pravi profesionalci i apsolutno im je mesto u najboljem timu Crne Gore. Uostalom, rezultati Partizana ove sezone dovoljno govore o njihovoj formi".

SAVIĆ I JOVETIĆ - SAVETI OD ZLATA

Izvor: MN Press

Svakako da će novi selektor imati veliku pomoć od najiskusnijih igrača u reprezentaciji, ujedno i najzvučnijih imena poput Stevana Jovetića i Stefana Savića.

"Imam svakodnevnu komunikaciju sa obojicom. Jovetić je kapiten generacije 1989. godišta koja je igrala prve kvalifikacije u omladinskoj konkurenciji. Sa druge strane, Stefan je bio u mojoj generaciji 1991. godište koja se prvi put plasirala u elitnu rundu. Sarađivali smo u mlađim selekcijama i među nama nema nikakvih tajni. Njihovo iskustvo će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv glavnih favorita u našoj kvalifikacionoj grupi. Imaju veliki staž i uživaju ogroman ugled među saigračima u reprezentaciji. U situaciji kada ću imati samo jedan trening uoči meča sa Letonijom, njihova pomoć je zlata vrijedna. Saslušaću šta imaju da kažu i pokušaćemo svi zajedno da na što brži i efikasniji način te ideje sprovedemo u djelo".

Na funkciji selektora Crne Gore, Radulović ima privilegiju da sarađuje sa najvećom legendom crnogorskog fudbala.

"Nisam ni sekunde razmišljao kada me je Dejo pozvao telefonom i pitao ’Mijo, da li si spreman’. Naravno da sam spreman. Znate kako kaže izreka, šansa ne bira vreme, ali traži spremne. Imao sam dvije želje na početku trenerske karijere. Jedna je bila da sjednem na klupu Budućnosti i to sam ostvario. Druga se odnosila na selektorski posao u A reprezentaciji Crne Gore i priznajem da je prilika došla pomalo i neočekivano. Ne bežim od odgovornosti, uhvatio sam se u koštac sa najvećim izazovom u svojoj karijeri i pokušaću sva prethodna iskustva da implementiram u ovo što trenutno radim. Sa Dejom sam i kao selektor omladinske reprezentacije imao fenomenalnu saradnju. Napravio je od FSCG perfektnu organizaciju i obezbedio sve preduslove za rad i pripreme reprezentacije. Na nama je da to iskoristimo i obradujemo narod u Crnoj Gori dobrim rezultatima u predstojećim kvalifikacijama".