Fudbal

DELI - ČOVJEK KOJI JE PREPORODIO ĐUKU za MONDO: Nesvakidašnji napadač, grize za svaku loptu, ima specifičnu energiju!

Autor Jovana Raičević

Naš legendarni napadač Andrija Delibašić pričao je za naš portal o novom centarforu fudbalske reprezentacije Crne Gore Urošu Đurđeviću, koji je briljirao u Partizanu u sezoni 2016/17 kada su sarađivali zajedno.

Izvor: MONDO

Centarfor Uroš Đurđević je mnogo obećavao kao klinac, bio je član mlađih selekcija i Crne Gore i Srbije, sa nepunih 17 godina je debitovao za beogradski Rad, a nakon dvije i po godine se preselio u holandski Vitese gdje se nije pronašao, da bi u Palermu u neuspješnoj sezoni 2015/16. kao 21-godišnjak već polako počeo da se gubi sa napadačke mape...

I uslijedio je - preporod!

Đurđević je stigao u Partizan na početku sezone 2016/17, odigrao je perfektnu sezonu pod dirigentskom palicom Marka Nikolića kada su “crno - bijeli“ osvojili posljednju duplu krunu, za nešto više od godinu dana je postigao 33 gola.
Tada je u stručnom štabu Beograđana bio naš legendarni napadač Andrija Delibašić, koji je bio zadužen za rad sa napadačima.

“Sarađivali smo u Partizanu one nezaboravne godine za sve navijače Partizana, doveo ga je Marko Nikolić sa kojim je sarađivao u Radu, a od prvog dana se vidjelo da se radi o izvanrednom i nesvakidašnjem napadaču za naše podneblje. Odmah je to demonstrirao“, govori za MONDO popularni Deli, koji se nadovezao.

“Postigao je preko 30 golova prije odlaska u Olimpijakos, igrao odlično za mladu selekciju Srbije. Njegovim dolaskom naša reprezentacija može samo da dobije - i što se tiče igračkih, ali i ljudskih kvaliteta. Riječ je o napadaču izrazitog temperamenta i karaktera, a to je dokazivao gdje god je igrao nakon odlaska iz Partizana jer se odmah nametao i postizao golove“.
Sam Đurđević je priznao da mu adaptacija na tabor “hrabrih sokola“ neće teško pasti...

“Svakako je prednost što poznaje dosta igrača, igrao je sa Kosovićem i sa Jankovićem koji sada neće biti tu, susretao se sa pojedinim igračima kroz mlađe selekcije... Pričao sam sa njim, poznaje dosta momaka, gledao je neke utakmice naše selekcije. Mislim da je Uroš veliki plus i da će donijeti nešto novo“.

Delijeva vrlina je što svoje zasluge ne ističe u prvi plan, ali kolege iz Beograda koje prate Partizan tvrde da je pomoćnik u stručnom štabu Budućnosti upravo u toj sezoni imao velike zasluge za učinak Đurđevića i Leonarda, kao i odrastanje Dušana Vlahovića koji je sada najbolji igrač Fiorentine.

“Uroš je uporan, na njegovu inicijativu se radilo dodatno individualno. Nikada se nije zadovoljavao postignutim, veliki je radnik i sigurno će nam pomoći golovima, ali će mnogo raditi i za ekipu. Ima izrazito agresivan i jak pristup svakoj utakmici što će vjerovatno u nekom presingu donijeti neku novu energiju. O Đurđeviću mogu da pričam samo u superlativu“, poručio je najbolji igrač Partizana iz vremena kada su “crno - bijeli“ igrali Ligu šampiona sa Murinjovim Portom, Real Madridom popunjenim galaktikosima, Drogbinim Marsejom...

“Sigurno će i njemu igranje u reprezentaciji pomoći za ubuduće. Ne mogu unaprijed da pričam, ali mislim da će sjajno sarađivati sa Stevanom Jovetićem i jedva čekam njegov nastup. Čuli smo se, presrećan je, baš kao i cijela njegova familija. Prihvaćen je na najbolji mogući način od FSCG, čini mi se i od javnosti, a već posle prve utakmice svi će vidjeti o kakvom se igrači radi“.

Popularni Đuka je postigao 17 golova na 27 utakmica u španskoj Drugoj ligi, a upravo trener Budućnosti koji juri ka novoj titulu u Crnoj Gori zna koliko je teško igrati u Segundi...

Izvor: MN Press

 “Svaki gol duplo vrijedi. Komentarisali smo koliko je teško napadaču sa naših podneblja da se snađe i dokaže u Segundi. Prosto, meni je lakše bilo da igram Primeru, jer sam imao više prostora, dok je u Segundi borba za svaku loptu, napadaču je teško da dođe do šanse. Đurđević je iskoristio svoje šanse, nadam se da će nastaviti u tom ritmu i u klubu i u reprezentaciji“, jasan je nekadašnji špic koji je u Primeri “tresao“ mreže i najvećih ekipa.

Naš novi reprezentativac živi za pogodak, to je mogao da shvati svako ko ga je gledao makar jednom...
“Izraziti je gol igrač, ponekad zna da bude nervozan i da se naljuti, ali sve je to zbog velike želje da postigne pogodak i pomogne ekipi. Ne sumnjam da će uz igrače kakvi su Jovetić, Kosović, Hakšabanović i ostali postići dosta golova i pomoći selekciji sa dosta bodova“, podvukao je Delibašić.

A ako čovjek koji je postigao najbitniji i najemotivniji pogodak u istoriji “hrabrih sokola“ i koji je donio najveću fudbalsku sreću navijačima Crne Gore o Đurđeviću priča samo u superlativu, ko smo mi da sumnjamo u Đukine kvalitete!?