Imao je samo 16 godina

DAN KADA JE MARADONA KRENUO U FUDBALSKU BESMRTNOST: Mađari nisu ni sanjali da će biti deo istorije!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Veliki dan za Argentinu, ogroman dan za istoriju fudbala!

Izvor: Profimedia

Na današnji dan 1977. godine desio se najbitniji debi u istoriji argentinskog fudbala, pošto je tada 16-godišnji Dijego Armando Maradona izašao na "Bombonjeru".

Igrao se meč Argentine i Mađarske, a sjajni talenat Argentinos juniorsa je po prvi put obukao plavo-beli dres.

Argentina je pobedila Mađarsku sa 5:1, a tadašnji veliki talenat je na kraju postao jedan od najvećih igrača svih vremena i sigurno najpopularniji Argentinac ikada. 

Čekalo se da postigne svoj prvi gol sve do 2. juna 1979. godine kada je na "Hampden parku" dao gol Škotskoj, a svi najbolje pamte njegovu "Božju ruku" koja je presudila Englezima! 

Od 34 gola koje je postigao u karijeri za "gaučose" nijedan nije više odjeknuo, ali Argentinci su morali da čekaju promenu na mestu selektora kako bi Maradona preuzeo glavnu reč u ekipi. 

Cezar Luis Monti je mislio da je "El Pibe" premlad, pa ga nije poveo na Svetsko prvenstvo 1978. godine koje je Argentina i osvojila predvođena Mariom Kempesom, Leopoldom Lukeom i Danijelom Pasarelom. 

Na kraju je 1986. godine Maradona poveo tim ka još jednoj tituli svetskog šampiona i tako zauvek ostao besmrtan u svojoj domovini.