MONDO intervju

PIŽON POSLE 0:6 UŠAO U SVLAČIONICU, SVI PRASNULI U SMEH: Kad je Argentina "šesticom" ispratila SCG sa Olimpijskih igara!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U razgovoru za MONDO, vezista te reprezentacije Igor Matić prisetio se detalja i sa terena i iz svlačionice.

Izvor: MN Press

Mnogi su zaboravili (ili potisnuli iz sećanja) neslavnu epizodu tadašnje olimpijske reprezentacije u fudbalu na Igrama u Atini 2004. godine.

Selektor Vladimir Petrović Pižon odveo je ekipu koja je imala samo jednu rezervu i koja je završila kao poslednja na turniru, nakon poraza u grupi protiv Tunisa (2:3), Australije (1:5) i brodoloma protiv Argentine (0:6).

Za SCG tada je igralo nekoliko igrača koji su kasnije napravili zapažene karijere, poput Miloša Krasića, Milana Biševca, Andrije Delibašića, a vezista reprezentacije bio je Igor Matić, iskusni as koji je završio karijeru u Čukaričkom 2017. godine.

U razgovoru za MONDO u Antaliji, on se prisetio te epizode tokom intervjua sa našim kolumnistom Nebojšom Petrovićem.

I posebno dobro pamti meč protiv Argentine.

"Argentinci su osvojili te Olimpijske igre, bez primljenog gola i čak su Italijane dobili u finalu 3:0. Imali su po tri starija igrača i Italijani i oni, za Italijane je igrao Pirlo. Argentina povela Ajalu, Hajncea, Koloćinija... Takođe, nadolazili su Maskerano, Kili Gonzales, Saviola, Tevez... Svi su napravili vrhunske karijere i imali velike uspehe".

Jasno je koliko je Argentina bila snažnija u tom trenutku.

"Mi smo izgubili 0:6 i ušao sam u svlačionicu i bilo me je sramota. Ne znam da li sam izgubio 0:6 od nekoga. A pred izlazak na teren video sam da su svi niži za glavu od mene, a ja nisam nešto visok. Jednostavno, znaju mnogo fudbala, brzi su, sposobni, agilni, moglo je da bude 12:0"

Tadašnji savez i reprezentacija nije ozbiljno pristupio tom turniru.

"Mi smo imali jednu rezervu na klupi. Olako smo shvatili te Olimpijske igre - i FS Srbije i Crne Gore i mi, ali da ne ulazim u to"

Debakl protiv Argentine Matić je zapamtio ipak i po duhovitom momentu.

"Ulazim posle utakmice u svlačionicu, spustili smo glavu, a Piki ulazi i kaže 'Strašni ovi Argentinci'. Nije mi bilo do smeha, ali kako je on to izjavio dosta ljudi je počelo da se smeje"