izbor je pao

BUGARIN JE NOVI SELEKTOR BIH: Navijači ga skidali i terali, jedini sa Dinamom nije osvojio titulu

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Konačno je stigao naslednik Dušana Bajevića

Izvor: Profimedia

Od odlaska Dušana Bajevića u novembru trajale su spekulacije o novom selektoru BiH, pominjala se mnoga imena, a nakon što je izbor sužen na dva imena - Ivajlo Petev ili Sergej Barbarez izbor je konačno pao na bugarskog stručnjaka.

U pitanju je 45-godišnji trener koji je dosad u svojoj trenerskoj karijeri radio u Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Saudijskoj Arabiji i Poljskoj, a bio je i selektor Bugarske.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo, ali isto tako i angažman koji nije lak za mene. Međutim, ja znam da Bosna i Hercegovina ima mnogo kvalitetnih igrača i pokušaćemo svim snagama da napravimo uspeh", rekao je bugarski strateg za Al Džaziru, javljajući se iz Loveča.

Pred njim je mnogo posla, a prvi zadatak je, ističe, da utvrdi zašto je BiH doživela neuspeh tokom prošle godine, u kojoj osim što je ispala iz trke za EURO, nije upisala nijednu pobedu.

"Moj prvi zadatak je da ustanovim zašto je došlo do neuspeha prošle godine. Biće tu sigurno više stvari, ali to je sigurno moj prvi cilj. Nakon toga, moramo da krenemo da radimo, da stvorimo jednu reakciju u prvoj utakmici koja nas čeka u martu u Finskoj. Moram i da pričam sa svim igračima, da razgovaramo kao muškarci. Moraju se dati zadaci šta treba da se uradi na terenu. Znam da ćemo vratiti poverenje rezultatima, ali to sve zavisi od nas".

Ekipu dobro poznaje.

"Gledao sam poslednjih 12 utakmica, pa i tu u baražu, i baš mi je bilo žao što je BiH ispala. Jako dobro poznajem ekipu, znam većinu igrača", rekao je Petev, koji bi sledeće nedelje trebalo da bude predstavljen javnosti kao novi selektor "zmajeva".

Nakon ne preterano uspešne igračke karijere, trenersku je počeo u Ljubimecu kao igrač-trener, a prvi pravi trenerski posao imao je u Ludogorecu i odmah je napravio uspeh. Uveo je ekipu u najviši rang, a onda osvojio je dve šampionske titule i kup.

Nakon toga otišao je u Levski iz Sofije, ali se na mestu trenera zadržao samo jedan dan. Upravo to jedna je od stvari po kojima je ostao upamćen, jer su ga navijači Levskog skinuli na zvaničnoj promociji trenera, zbog toga što navodno važi za velikog navijača rivalskog CSKA.

Navijači Levskog skidaju Peteva
Izvor: YouTube/Goal

Naredne sezone odveo je AEL Limasol do kvalifikacija za Ligu šampiona gde je u trećem kolu kvalifikacija poražen od ruskog Zenita. Petev je nakon toga preuzeo reprezentaciju Bugarske, koju je vodio od decembra 2014. do septembra 2016. kada je odlučio da napusti klupu nacionalne selekcije i preuzme zagrebački Dinamo.

Iako su ga čekale kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, odlučio je da preuzme zagrebački Dinamo, a ostaće upamćeno da je izgubio šampionsku titulu iako su zagrebački "modri" osvojili rekordnih 86 bodova.
Rijeka je sa dva boda više osvojila šampionski titulu.

Tagovi