Fudbal

MIODRAG RADULOVIĆ JE ZVANIČNO NOVI FUDBALSKI SELEKTOR REPREZENTACIJE CRNE GORE

Autor Adela Mulić

Miodrag Radulović je zvanično predstavljen kao novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Izvor: MONDO/Hristina Radenović

Miodrag je naslijedio Faruka Hadžibegića, koji je “sokole“ uveo u B diviziju Lige nacija.

53-godišnjem Podgoričaninu povjeren je zadatak da predvodi nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, gdje će rivali biti Holandija, Turska, Norveška, Letonija i Gibraltar.

Radulović je bio selektor omladinske reprezentacije Crne Gore, a potom je vodio uzbekistanski Pahtakor, bio član stručnog štaba Dinama iz Moskve, a na povratku u Crnu Goru bio šampion sa Budućnošću 2012. godine.

Sjedio je na klupi kuvajtskih klubova Kazme i Al Džahre, kazahstanskog Atiraua, uspješno je četiri godine vodio reprezentaciju Libana, sa kojom se plasirao na prvenstvo Azije.

Kratko je bio i selektor Mjanmara, a posljednji klub koji je vodio bio je iranski Zob Ahan.

Svojevremeno je bio član stručnog štaba mlade i selektor omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore.


“Ponovo sam u svojoj kući i želim da se zahvalim čelnicima FSCG na ukazanom povjerenju. Biti selektor naše reprezentacije je kruna mog dosadašnjeg rada, priznanje na koje ću biti ponosan do kraja života. Osjećam ponos, čast, kao i obavezu da uzvratim Savezu jer je učestvovao u mom trenerskom stvaranju. Znam odakle sam pošao, rad ovdje mi je otvorio vrata rada u inostranstvu i to dobro pamtim”, rekao je Radulović.


“Obaveza mi je da nakon 20 godina trenerskog rada na vrhunskom nivou, tokom kojeg sam bio na Olimpijskim igrama, prvenstvu Evrope, Azijskom kupu sa selekcijom Libana..., sve svoje znanje i veliko iskustvo implementiram u rad sa našom selekcijom i doprinesem afirmaciji cjelokupnog crnogorskog fudbala”.


Radulović vrlo dobro poznaje igrače koji su okosnica reprezentacije, jer ih je trenirao u mlađim selekcija, kao i u prvom timu Budućnosti kada je osvojena titula.


“Sa većinom sam sarađivao u mlađim selekcijama reprezentacije i u klubovima. Za ostvarivanje dobrog rezultata potrebno je da postoje svi preduslovi, a siguran sam da postoje. Počev od grupe igrača koji su izvanredni ljudi, koji imaju karakter, mentalitet, žar i emociju kada god su nastupali za Crnu Goru, i to i danas pokazuju. Okružen sam grupom sjajnih ljudi jer sam tri godine bio u sistemu FSCG i znam organizaciju, strukturu na svim nivoima i ljudski i stručni kvalitet svih u Savezu.

Imam bezgranično povjerenje u igrače, a stručni štab poznajem iz igračkih dana, cijenim ih kao ljude i trenere”, naveo je Radulović, otkrivši da će novi član stručnog štaba biti Srđan Lido Kljajević.


Koliko može Crna Gora?


“Polazna osnova u pripremi biće posljednje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ne potcjenjujem igranje u Ligi nacija, ali očekuju nas reprezentacije nivoa iz prethodnih kvalifikacija i moramo se pripremiti za to. Znamo kako je Crna Gora završila te kvalifikacije (posljednje mjesto, prim. aut), vjerujem da ćemo napraviti iskorak u odnosu na to”, naveo je Radulović.


Crna Gora će u kvalifikacijama za SP igrati sa Holandijom, Norveškom, Turskom, Letonijom i Gibraltarom.


“Moramo biti fokusirani na nas, vrijeme je prelaznih rokova, većina naših igrača treba ili je već promijenila klub i najvažnije je da odu tamo gdje će imati minutažu. Prvi put se igraju tri meča u sedam dana i trebaće nam da proširimo bazu. Igranje na tom nivou zahtijeva rotacije i da imamo i plan B, a zbog situacije sa kovidom-19 i plan C jer do pred meč ne možete znati.

čime raspolažete. Želja, volja i emocije nikada nijesu bili sporne, a i to ćemo podići na viši nivo”.
Kako će formacijski izgledati Crna Gora pod Vašim vođstvom?


“Imam jasnu viziju kako treba da izgledamo. Svaki trener ima svoju filozofiju, svakog cijenimo, ali najviše sebe. Ubijeđen sam da ću sa saradnicima pripremiti ekipu koja će biti spremna da se transformiše i u toku same utakmice. Većina naših igrača su nosioci u svojim klubovima. Filozofija i strategija nijesu isto. Imam više od 12 godina iskustva u radu sa reprezentacijama, siguran sam da ću sa ovim igračima koji su mnogo kvalitetniji nego oni koje sam imao u Libanu imati uspjeha”, naveo je Radulović.


Prethodni selektor Faruk Hadžibegić koji se sa Crnom Gorom plasirao u Ligu B nacija je forsirao igrače iz domaće liga, a Mijo će nastaviti sa sličnim tretmanom.


“I dok sam radio u Crnoj Gori, a i u inostranstvu, uvijek sam bio neko ko je cijenio našu ligu, igrače i trenere. Sad je 70-80 odsto reprezentativaca poteklo iz naše lige, koja ima kvalitet. Nije vrhunska, ali ima kvaliteta i u njoj ćemo tražiti bazu za proširenje. Više od 110 naših igrača nastupa van granica Crne Gore, ali prvo ćemo tražiti u našem dvorištu. Igrači iz naše lige će sigurno dobiti šansu”, istakao je Radulović, koji je dodao.


“Nemamo luksuz da se odreknemo bilo koga. Ima nekih igrača koji nijesu pozivani sticajem okolnosti, najbitnije je da imate bazu i u datom trenutku izaberete najbolje. Svako ko želi da igra za Crnu Goru je dobrodošao. Već sjutra krećemo u obilazak prvoligaških timova, imaćemo najbolje informacije iz prve ruke. Trudićemo se da na spisku budu oni koji imaju najveću minutažu i koji su u dobroj formi, ovaj nivo takmičenaj ne trpi improvizacije”.


Očekivanja javnosti su sa pravom velika, naveo je Radulović. To zna da bude omča oko vrata…


“Moja želja je da pokušamo da prije svega popravimo utisak iz kvalifikacija za EP i napravimo pomak. Imamo dobar raspored i fokus će biti na startu, a 24. mart je faktički sjutra. Ako startujemo dobro, šansa postoji. Nakon dobrih rezultata svi dobijamo na samopouzdanju i dobijamo jači karakter i moral. Moja želja je da napravimo pomak u odnosu na prethodne kvalifikacije, a ako se ukaže prilika za nešto više borićemo se ravnopravno sa svima za svaki bod. Ne volim obećanja, radim 20 godina i znam što fudbal nosi, ali ako želite da vas prati sreća morate prvo da ispoštujete fudbalska pravila”, poručio je Radulović, pa se nadovezao.


“Da bi trener sproveo ideje i sistem rada bitno je kako će igrači na to da reaguju. Sa većinom njih sam radio, moraćemo da se baziramo na taktičke zadatke, imaćemo možda samo jedan trening u cijelom sastavu pred prvi meč. Moraćemo puno da razgovaramo, da odradimo dosta toga preko video zapisa, Da dobro skeniramo sve rivale jer je kratak period da se nešto drastično promijeni, ne želimo da odemo u Rigu i napravimo fudbalsko samoubistvo. Trebaće nam puno rotacija, grupa igrača koja može da podnese teret igranja tri meča u sedam dana i vjerujem da će momci uspjeti da prepoznaju što zahtijevam od njih, Kad sam ih trenirao kad su imali 17-18 godina već su shvatali dobro taktičke detalje, a sad su nadograđeni i vjerujem da neće biti problema“, jasan je Miodrag Radulović.