Heroj!

REKLI MU DA VIŠE NEĆE HODATI, 18 MESECI PROVEO U KOLICIMA: Napravio je čudo i zaigrao u FA kupu!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Prošao je svašta u životu, a sa 18 godina je već stigao do prvog tima engleskog drugoligaša.

Izvor: Profimedia

Ekipa Šefild Venzdeja je pre dva dana odigrala meč trećeg kola FA kupa, savladala je Eksiter i izborila plasman u narednu fazu, a meč je obeležio debitantski nastup Deklana Tompsona. Momak koji ima tek 18 godina je prvi put zaigrao u seniorskoj konkurenciji i već privukao na sebe veliku pažnju.

Razlog za to nije njegova igra, jer je odigrao samo nekoliko minuta, već bolest koja mu se pojavila u detinjstvu. Kada je imao samo pet godina, lekari su rekli da možda više nikada neće hodati, a narednih godinu i po dana je proveo u kolicima!

Danas je prvotimac člana Čempionšipa i momak pred kojim je lepa fudbalska budućnost. Do tog statusa je stigao preko jednog amaterskog kluba, ali i kroz Šefildovu akademiju, čiji je stipendista bio godinama.

Naravno, i uz velike napore da pobedi opaku bolest.

Sin nekadašnjeg engleskog fudbalera Lija Tompsona, koji je ostavio dubok trag u niželigaškim takmičenjima, od ranog detinjstva je morao da bude veliki borac.

''Leg-Kalv-Petresova bolest'', koja ime nosi po trojici naučnika koji su je izučavali, pojavljuje se kod dece i napada bedrene kosti i kukove. Pretpostavlja se da je uzrok slabija cirkulacija u tom delu tela, ali za sada je bolest nedovoljno istražena, pa je utoliko Deklanova pobeda veća.

Kako tvrde doktori koji su lečili mladog Tompsona, on je imao sreće što je bolest dijagostifikovana već oko pete godine, jer deca tog uzrasta imaju daleko veće šanse za oporavak. Kako dete raste, tako su šanse sve veće da će mu tokom celog života biti potrebna kolica.

Fudbalska karijera je izgledala kao san, ali je sada java. Zato tata ne prestaje da plače!

Tagovi