IN MEMORIAM

FRANCUSKA I "ENFLID" PLAČU, OTIŠAO JE ŽERAR ULIJE: "Izmislio" je Džerarda i osvojio tripletu sa Liverpulom!

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Tužne vesti iz Francuske.

Izvor: Youtube/Printscreen/ BFM Lyon

Iz Francuske stižu tragične vesti o smrti nekadašnjeg trenera Liverpula, Liona, Pari Sen Žermena i selektora Francuske Žerara Ulijea. 

On je preminuo u svojoj 73. godini, u noći između nedelje i ponedeljka.

Iako je igrao fudbal nikada nije postao profesionalni fudbaler, a sa 26 godina je napustio posao nastavnika da bi u jednom nižerazrednom francuskom klubu postao trener-igrač. Radio je u još nekoliko francuskih klubova da bi 1985. godine stigao u Pari Sen Žermen. 

Sa klubom iz Pariza je brzo osvojio titulu, a potom je četiri godine bio asistent Mišelu Platiniju u reprezentaciji Francuske. Posle Eura 1992. godine preuzeo je nacionalni tim, ali nije dugo ostao selektor, otišao je već godinu dana kasnije. 

Najpoznatiji je po svom radu u Liverpulu, timu sa koji je vodio šest godina od 1998. do 2004. Posebno je bio sjajan u sezoni 2000/01 kada je sa "redsima" osvojio FA kup, Liga kup, Komjuniti Šild, ali i dva evropska trofeja - prvo Kup UEFA, a onda i Superkup Evrope. 

Za vreme njegovog mandata u Liverpulu Stiven Džerard je debitovao za Liverpul, a napad "redsa" su činili Majkl Oven u životnoj formi, mladi Emil Heski i Robi Fauler. Njegova "tripla krupa" iz sezone 2000/01 je jedna od najboljih sezona u poslednjih nekoliko decenija u klubu, a upravo su uspesi u toj sezoni omogućili da se kasnije osvoje Superkup Evrope i Komjuniti Šild.

Vodio je trofejnu generaciju Liona do dve titule šampiona države, a trenersku karijeru je završio u Aston Vili. 

Tagovi