PROMAJA!

BORUSIJA DEKLASIRANA U DORTMUNDU: Poptuno rasulo nemačkog velikana!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Štutgart neočekivano ubedljiv kao gost na "Zignal Iduna Parku".

Stuttgart's Silas Wamangituka, left, and Stuttgart's Orel Mangala celebrate during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and VfB Stuttgart in Dortmund, Germany, Saturday, Dec.12, 2020. (Focke Strangmann/Pool via AP)
Izvor: Tanjug/Focke Strangmann/EPA Pool

Za razliku od domaćih mečeva, Štutgart ove sezone igra odlično kao gost, što je na svojoj koži osetila neprepoznatljiva Borusija.

Tim iz Dortmunda, bez svog najboljeg igrača Erlinga Brauta Holanda (nije igrao zbog povrede), uopšte nije ličio na sebe! Posebno u fazi odbrane, što su gosti znalački svaki put kažnjavali i stigli do izuzetno ubedljivog trijumfa 5:1 (1:1).

"Švabe" su u Dortmundu stigle do četvrtog ovosezonskog slavlja u gostima, van svog stadiona upisali su i još dva remija, te su uz Bajer Leverkuzen i Volfsburg u krugu timova koji su neporaženi kao gosti.

Ponovo je u centru pažnje bio kontroverzni Sima Vamangituka, koji je opet postigao gol. Ipak, izjednačenje je stiglo ubrzo, pa je Štutgart morao da se muči do pobede.

Đovani Rejna primio je dubinski pas Marka Rojsa levom nogom, odmah iz prve šutirao desnom i postigao sjajan gol za izjednačenje. To je bilo sve od bledih domaćina.

Dortmund's Jadon Sancho, left, and Silas Wamangituka from Stuttgart challenge for the ball during a German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and VfB Stuttgart in Dortmund, Germany, Saturday, Dec.12, 2020. (Bernd Thissen/dpa via AP)
Izvor: Tanjug/Bernd Thissen/DPA

Katastrofalna reakcija i poigravanje odbrane, Borusije je koštalo i drugog primljenog gola početkom nastavka, a strijelac je ponovo bio Vamangituka. Spavanje Borusijine odbrane koristio je Filip Forster za 3:1, zatim i Tangi Kulibali, a konačan rezultat postavio je Nikolas Gonzales.

Dobra izdanja iz Lige šampiona Borusija Dortmund nikako da potvrdi u domaćem prvenstvu, gde sve više zaostaje za mestima koja vode u Ligu šampiona.

S druge strane, Štutgart je nakon 13 godina slavio na "Zignal Iduna Parku", a prekid crne serije obeležio je na spektakularan način.

Izvor: Tanjug/Jan Woitas/DPA

U ostalim mečevima RB Lajpcig bio je siguran i već u prvom poluvremenu osigurao trijmf protiv Verdera, koji mu je, bar privremeno, doneo prvu poziciju.

Frajburg je slavio domaću pobedu protiv Arminije, a Keln gostujuću protiv Majnca, dok pobednika nije bilo u duelu Borusija Mehnengladbah - Herta.

BUNDESLIGA - 11. KOLO:

Borusija Menhengladbah - Herta 1:1 (0:0)
/Embolo 70 - Genduzi 47/

Borusija Dortmund - Štutgart 1:5 (1:1)
/Rejna 39 - Vamangituka 26 pen, 52, Forster 60, Kulibali 63, Gonzales 90+1/

Frajburg - Arminija 2:0 (0:0)
/Grifo 79 pen, Vu 90+1/

Majnc - Keln 0:1 (0:0)
/Redžbečaj 55/

RB Lajpcig - Verder 2:0 (2:0)
/Sabicer 26 pen, Olmo 41/

Union Berlin - Bajern Minhen (18.30)

U nedelju:

Augzburg - Šalke (18.30)

Bajer Leverkuzen - Hofenhajm (18.00)

Odigrano u petak:

Volfsburg - Ajntraht 2:1 (0:0)/Veghorst 76 pen, 88 - Dost 62 pen/

TABELA: RB Lajpcig 24, Bajern Minhen (-1) 23, Bajer Leverkuzen (-1) 22, Volfsburg 21, Borusija Dortmund 19, Štutgart 17, Borusija Menhengladbah 17, Union Berlin (-1) 16, Ajntraht 13, Hofenhajm (-1) 12, Herta 12, Augzburg (-1) 12, Verder 11, Frajburg 11, Keln 10, Arminija 7, Majnc 5, Šalke (-1) 3.