Legenda

PRENOS SAHRANE NA ITALIJANSKOJ TELEVIZIJI: Danas odlazi legenda, ispred katedrale - naslovnica Gazete iz 1982!

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Veliki je bio Paolo Rosi

Izvor: Tanjug/AP Photo, File

Fudbalski svet još se nije oporavio od šoka nakon smrti Dijega Maradone, a usledio je novi – preminuo je Paolo Rosi.

Legendarni italijanski fudbaler i osvajač Svetskog prvenstva sa Italijom 1982. godine preminuo je pre nekoliko dana u 64. godini, a biće sahranjen danas u Vićenci.

Fudbaler koji je iste godine, osim što je sa državnim timom pokorio svet, osvojio i dva individualna priznanja (Zlatna lopta i Zlatna kopačka), izvjesno vreme je bolovao od raka pluća, ali je informacije o zdravstvenom stanju, prenose italijanski mediji, skrivao čak i od porodice i najbližih prijatelja.

Sahrana će se obaviti u Vićenci - gradu u kom je postigao najviše pogodaka tokom klupske karijere.

Tri sezone je nastupao za Vićencu, od toga jednu u Seriji B, te na 94 utakmice postigao 60 golova, a ukupno je u svim takmičenjima u kojima je nastupao ovaj klub uknjižio 66 golova na 104 utakmice.

Kovčeg sa njegovim telom bio je izložen na stadionu "Romeo Menti", gde su svi oni koji su ga poštovali i voleli mogli da mu odaju počast, nakon čega su saigrači iz italijanske reprezentacije kovčeg preneli do katedrale "Duomo di Vićenca".

Na ulazu je, umesto fotografije sa njegovim likom, postavljena naslovnica "Gazete delo sport" iz 1982. godine, koja svedoči o uspehu italijanskih fudbalera, a sahranu će direktno prenositi italijanska državna televizija.

Paolo Rosi, jedan od najvećih italijanski fudbalera svih vremena, bio je veliki prijatelj Beograda u kom je nekoliko puta gostovao i kog se rado prisećao.