Neverovatan put

ITALIJA OPLAKUJE ROSIJA, A BIO JE NA STUBU SRAMA: Osuđen, pa pomilovan da donese titulu svetskog šampiona "Azurima"!

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Sve samo ne uobičajena karijera.

Izvor: Tanjug/AP Photo, File

Italija oplakuje Paola Rosija, čoveka koji im je 1982. godine doneo titulu svetskog šampiona, ali Rosijeva karijera nije nagoveštavala da će šostati takva legenda.

On je karijeru počeo u Juventusu, ali u Torinu nije dobio pravu šansu. Mučile su ga povrede, ali nije bilo ni mnogo golova, 

Morao je da gradi karijeru na teži način - otišao je u Vićencu na pozajmicu. Tada je promenio poziciju i sa krila se prebacio u centar napada. Odmah je postao najbolji strelac Serije B i "uterao" je Vićencu u elitno društvo. Tamo je takođe bio najbolji strelac, pa je tako postao prvi igrač koji je u dve uzastopne sezone postao najbolji strelac Serije B i Serije A. 

Vićenca je završila kao druga na tabeli, a Rosijev ugovor je u tom trenutku bio polovično u rukama Vićence, a polovično u rukama Juventusa. Tada je doskorašnji drugoligaš šokirao svet i platio Juventusu 2.6 milijardi lira za napadača, što je u to vreme bio ubedljivo najskuplji transfer u istoriji. A onda je opet došao obrt. Rosi se borio sa povredama i Vićenca je ispala iz lige! 

Klub koji je imao najskupljeg igrača sveta sada je bio drugoligaš! Da bi smanjili troškove pozajmili su ga Peruđi, a tu se desila najveća mrlja njegove karijere. Rosi je optužen da je učestvovao u Totoneru - skandalu oko nameštanja utakmica. 

Suspendovan je na tri godine pošto je učestvovao na meču Peruđe i Aveline koji je dokazano bio namešten. Juventus ga je u međuvremenu kupio, ali morao je da čeka da opet zaigra u Torinu.

Zbog suspenzije je propustio Evropsko prvenstvo 1980. godine na kome je Italija završila kao četvrta, a Italijani su tada završili kao četvrti. Ipak kazna mu je smanjena na dve godine, a mnogi veruju da je to urađeno namerno, kako bi Rosi zaigrao na Svetskom prvenstvu 1982. godine. 

I zaigrao je - maestralno. Dao je šest golova, od toga tri Brazilu, dva Poljskoj u polovinalu i jedan Zapadnoj Nemačkoj u finalu. Odmah je proglašen za najboljeg igrača Mundijala, bio je najbolji strelac, a te 1982. godine dobio je i Zlatnu loptu. 

Najbolji golovi Paola Rosija
Izvor: YouTube/Barbosa Futbol Videos

Od prevaranta postao je heroj nacije u samo mjesec dana Svetskog prvenstva. To je magija fudbala. 

Tagovi