MOGU LI DA STIGNU?

PARTIZAN OD 2014. ČEKA JESENJU TITULU: Crno-bijeli šest godina nisu bili "prezimili" na 1. mjestu!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Jednom su uspjeli da prestignu Crvenu zvezdu, ali Stankovićev tim trenutno ne djeluje kao Božovićev, dok nema ni podjele bodova.

Poslednja generacija Partizana koji je proleće dočekala na 1. mestu.
Izvor: MN Press

Crvena zvezda je pobjedom nad Zlatiborom (1:0) i definitivno "ovjerila" jesenju titulu. Do kraja prvog dijela sezone u Superligi ostala su još dva kola, a već sada je jasno da će aktuelni šampion proljeće ponovo dočekati na liderskoj poziciji.

Vidjećemo još koliki će "plus" Zvezda ponijeti na pauzu pošto trenutno "vječitom" rivalu Partizanu bježi devet bodova, trećeplasirana Vojvodina je na 11 koraka zaostatka, pa će na izabranicima trenera Dejana Stankovića biti da u nastavku sezone "odbrane" osvojeno i pokušaju da i četvrti put zaredom postanu prvaci Srbije, 32. put u istoriji.

Interesantno je da je ovo šesti put uzastopno da će Crvena zvezde "prezimiti" na prvom mjestu na tabeli, a u četiri od prethodnih pet puta uspjevali su da osvoje titulu.

Partizan je poslednji put jesenji dio sezone završio na liderskoj poziciji još 2014. godine. Tada je na klupi sjedio Marko Nikolić, a "vječitom" rivalu uspio je tada da pobjegne šest bodova. Generacija u kojoj su bili Lukač, Ninković, Drinčić, Lazović i Škuletić imala je odličnu jesen, međutim Nikolić zbog otkaza u martu nije dočekao da crno-bijelima donese trofej.

Nikolićev tim je tada upisao 38 od mogućih 45 bodova, bio ispred Zvezde koju je predvodio Lalatović, ali je zbog straha rukovodstva posle tri remija smijenjen i kroz cilj ih je proveo Zoran Milinković.

Izvor: MN Press

Ipak, Marko Nikolić je na kraju došao do titule sa Partizanom pošto je uspio da napravi veliki preokret u sezoni 2016/17. Zvezda je u svojoj drugoj sezoni pod Miodragom Božovićem ponovo osvojila jesenju titulu, ali su rezultati na proljeće bili daleko slabiji.

Partizan je pred proljećni dio imao šest bodova zaostatka, "Grofov" tim je upao u krizu, došlo je do podjele bodova u plej-ofu, a onda i derbi i čuvena utakmica sa Voždovcem.

Nikolićev tim uspio je u foto-finišu da napravi preokret i da osvoji šampionski pehar, a ta sezona pamtiće se i po nevjerovatnom golgeterskom učinku Uroša Đurđevića i Leonarda da Silve koji su postigli po 24 gola u Superligi.

Izvor: MN Press

U iduće tri sezone Zvezdi se nije ponovilo da "prokocka" veliku prednost u odnosu na Partizan.

Tako je u sezonama sa Vladanom Milojevićem, kada je u plej-ofu bilo i podijelo bodove, na kraju imala +17 i +18 u odnosu na Partizan, dok su neuhvatljivi bili i prošle godine. Tada je Milojević vodio Zvezdu do jesenje titule, a Dejan Stanković je podigao trofej.

Partizan nije mogao da stigne veliku razliku (11 bodova) i ona je na kraju čak i povećana, pa je jasno da je pred crno-bijelima još jedan težak zadatak da prekinu niz najvećeg rivala.

Izvor: MN Press

Trenutno su u dobroj formi, nanizali su šest uzastopnih pobjeda sa Sašom Stanojevićem, a vidjećemo da li mogu još da podignu igre i da li će im uopšte Zvezda dozvoliti da im priđu, pošto su i oni takođe veoma motivisani da ostanu na tronu.

Uz to, igraju odlično i ni blizu ne djeluju kao "Grofov" tim od prije četiri zime.

Razlika u odnosu na prethodni preokret u režiji Marka Nikolića jeste da sada neće biti podjele bodova, a nema ni podjele tabele na "gornji" i "donji" dio.

TABELA:

Zvezda 47, Partizan 38, Vojvodina 36, Spartak 30, Čukarički 29, Proleter 29...

Ipak, ostalo je još 21 kolo do kraja i vidjeće se da li će borba postati zanimljivija. Ako ništa, onda trenera Stanojevića može da raduje što su njegovi igrači optimistični, pa je tako nedavno Filip Holender kazao da ništa još nije gotovo.

"Nismo ni na pola sezone, imamo vremena da stignemo tu razliku. Nisam siguran da možemo da preteknemo Zvezdu, ali ćemo sigurno pokušati", poručio je reprezentativac Mađarske.