IN MEMORIAM

SVE O SMRTI DIJEGA MARADONE: Svijet je u šoku, "Božja ruka" ne može da umre!

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Legendarni fudbaler izgubio je život od posljedica srčanog udara, a ljubitelji njegovog lika i dela širom svijeta već su počeli da se prisećaju svih onih stvari zbog kojih će Dijego Maradona ostati besmrtan.

Izvor: Tanjug/AP/Massimo Sambucetti

Nažalost, vijest nije lažna - umro je Dijego Armando Maradona.

Jedan od najlegendarnijih i najvećih fudbalera u istoriji, preminuo je 25. novembra od posljedica srčanog udara u 61. godini.

Bivši reprezentativac, a kasnije i selektor Argentine je pre nekoliko nedelja hospitalizovan zbog izlivanja krvi u mozak, ali se činilo da je operacija dobro prošla. On je pušten na kućno liječenje, ali je samo nekoliko dana kasnije preminuo.

Čitav svijet se oprašta od neponovljivog Maradone, čija se jedna od poslednjih poznatih fotografija pojavila na internetu.

Odmah su širom svijeta počela da stižu sećanja na poteze koje je Maradona pravio u svojoj prebogatoj karijeri. Osvajač Svetskog prvenstva 1986. godine je golovima promenio istoriju fudbala, a kokainom sebe.

Njegova "Božja ruka" se i 34 godine kasnije prepričava istim žarom, a o njoj je pesmu otpjevao i sam Maradona u legendarnom isečku iz dokumentarca Emira Kusturice.

Upravo se i proslavljeni srpski režiser oprostio od Maradone. U njegovom dokumentarcu je Maradona i izgovorio i ono čuveno "kakav sam ja igrač mogao da budem da nije bilo kokaina".

Delovi tog dokumentarca snimani su i na stadionu Crvene zvezde, a baš na "Marakani" je Maradona postigao jedan od svojih najlepših golova.

Tada mu je 90.000 ljudi aplaudiralo. Od Maradone se oprostila Crvena zvezda, ali i River Plejt, rivalski klub Dijegove Boke Juniors. Ovakav oproštaj mogu da dobiju samo istinski najveći. Sjećanje na Maradonino zagrevanje je podsjetilo zbog čega je besmrtan, a njegovih 50 najboljih poteza u karijeri je tu da vas dodatno podseti. Od Maradone su se oprostili i Kristijano Ronaldo i "Pibeov" ljubimac Lionel Mesi, ali Maradona nijednog od njih nije smatrao za najboljeg svih vremena, već nekoga sasvim drugog.

Dijego Maradona je tokom igračke karijere igrao za Argentinos Juniors, Boku Juniors, Barselonu, Napoli, Sevilju i Njuels Old Bojs.

Za Argentinu je na 91 utakmici postigao 34 gola, osvojivši Svetsko prvenstvo 1986. godine, usput igravši i u finalu četiri godine kasnije.

U karijeri je osvojio argentinsku Primeru sa Bokom Juniors, španski Kup kralja sa Barselonom, dok je najviše uspjeha imao u Napulju. Sa Napolijem je bio dvostruki prvak Italije, osvajač Kupa UEFA i Kupa Italije.

Individualne nagrade teško da je moguće sve pobrojati...