Fudbal

“Ustali smo poslije Vembilja i to je uspjeh, a ugovor? Ako ga ne produžim popićemo rakijicu kao prijatelji"

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Selektor Faruk Hadžibegić je ostvario uspjeh sa fudbalskom reprezentacijom plasiravši se uz dosta muke u Ligu B, ali nakon pobjede sa Kiprom ugovor sa FSCG mu je istekao

Izvor: MONDO

Stigao je u najtežem trenutku za crnogorski fudbal, nakon dobro poznatih dešavanja pred utakmicu sa Kosovom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


Nije tada bilo vremena da “razdrma” selekciju, a onda su zajedno doživjeli nokaut na “Vembliju” i bolnu “sedmicu” od Engleske. Udarac nakon kojeg se teško ustaje, ali Faruk Hadžibegić i njegovi momci su uspjeli.


Bilo je i loše igre, bilo je i sreće, ali dobrih i pametnih partija, pa plasman u viši rang Lige nacije velikim dijelom nosi i potpis gospodina iz Bosne i Hercegovine. Pobjeda nad Kiprom (4:0) i plasman u Ligu B po ugovoru su i posljednje obaveze Hadžibegića na klupi Crne Gore.


Na potezu je Fudbalski savez kada je u pitanju nastavak saradnje, iako bi sve trebalo da bude jasno.


“Imamo dobru saradnju i ima logike da je nastavimo, a ako se to ne desi popićemo rakijicu kao prijatelji”, u svom stilu je dan nakon pobjede nad Kiprom rekao Hadžibegić.


“Prvi put zapravo i imam prijatelja za predsjednika, ali jasno je da je ovo posao, a ne prijateljstvo”.


Legenda Sarajeva prisjetila se i teških trenutaka sa početka njegovog mandata na klupi Crne Gore.


“Ako se sjetimo šta je bilo prije Vemblija i na Vembliju, mislim da smo napravili puno dobrih stvari da bismo došli do sadašnjeg raspoloženja. Bilo mi je najbitnije da se iz te uzdrmane situacije vratimo u atmosferu povjerenja između nas. Za mene je to najveća pobjeda”.

Za razliku od mnogih selektora ranije, Hadžibegić je imao hrabrosti da šansu pruži igračima iz domaćeg šampionata, a neki od njih poput Igora Ivanovića i Marka Vukčevića, to su mu vratili na pravi način.


“Stvaranje ekipe i igre je duži proces, a mi se borimo da napravimo grupu sa što više kvaliteta i da dođemo u situaciju da možemo da odgovorimo na brojne problem. Držim se toga da će onaj koji skrene pažnju u domaćoj ligi dobiti šansu u reprezentaciji. Marko Vukčević je totalno opravdao povjerenje, kao i oni prije njega. Ima još igrača o kojima razmišljam, koje smo pratili, ali nijesmo imali vremena da ih pozovemo”.


Crna Gora sada čeka žrijeb za Mundijal u Kataru (7. decembar), a do marta više nema obaveza - za kraj ovog ciklusa selektor je poručio.


“Želim da izgradimo mentalitet da kad pobijedimo to bude nešto normalno”.