Fudbal

Ima prostora za desetoricu iz domaće lige, ali ne i za najboljeg!? Nadamo se prvom mjestu, ali...

Autor Gordana Bojanić

Fudbalska reprezentacija Crne Gore igra sjutra protiv Kazahstana od 18.00 časova, selektor poručuje da pobjeda donosi hiljadu dobrih stvari, ali nije bio konkretan u izjavi zašto Draška Božovića nema na spisku

Izvor: MONDO/Bojan Stanišić

Prvi od tri meča u novembarskom terminu fudbaleri Crne Gore igraće sjutra protiv Kazahstana na Gradskom stadionu u Podgorici - “sokoli” sjutra od 18.00 časova dočekuju Kazahstan u prijateljskom meču, biće to uvod u okšraje Lige nacija protiv Azerbejdžana (14. novembar, Zaprešić) i Kipra (17. novembar, Podgorica).

Iako se radi o prijateljskoj utakmici, selektor Faruk Hadžibegić potencira važost izazova za “hrabre sokole”.

Apsolutno je bitno da pobijedimo i nastavimo ono što smo započeli, da održavamo kult reprezentacije. Jedna pobjeda donosi hiljadu pozitivnih stvari, ovakva utakmica može da nam otvori oči ako vidimo nedostatke koje bismo morali da korigujemo. Pristup će biti totalno ozbiljan, Kazahstanci su profesionalci kao i mi, utakmica se mora odigrati, a računam i na motivaciju domaćih i igrača iz inostranstva koji nemaju minutažu, da, ako ništa drugo, pokažu da sam ih sa pravom pozvao”, rekao je Hadžibegić.

Nakon duela sa reprezentacijom zemlje nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Crna Gora se okreće Ligi nacija i utakmicama sa Azerbejdžanom i Kiprom. Da bi se plasirali u Ligu B - što je bio glavni cilj na početku takmičenjima - moramo da pobjedimo na oba meča, ali i da Luksemburg kiksa. Ukoliko ne osvojimo prvo mjesto u grupi 1 Lige C, to će biti neuspjeh.

Misli su nam i na druge dvije utakmice. Ali, ako se ova sa Kazahstanom dobro završi, daće nam još više elana za finiš Lige nacija. Naša je obaveza da uradimo sve da pobijedimo obje do kraja, a mislim da Luksemburg može da kiksa. Dok ima nade, mada je teoretska, imamo moralnu i sportsku obavezu da vjerujemo do kraja”, istakao je iskusni stručnjak.

Ciklus bi mogao da bude neuspješan, a ukoliko bude tako - ljudi iz FSCG treba da izađu u javnost i da to saopšte. Biti drugi u grupi gdje su Luksemburg, Kipar i Azerbejdžan bi bilo porazno. Ali pitanje svih pitanja je ‘zašto Draško Božović nije u reprezentaciji’. Posebno ako se zna da je desetorica momaka iz domaćeg fudbala dobilo poziv, a čak četvorica iz Sutjeske koja je bliža ispadanju nego vrhu.

"Nije Draško jedini na koga mislim i na koga obraćam pažnju. Prvo, nema se vremena da se skupimo svi iz domaće lige. S druge strane, bilo je sumnji za igrače iz inostranstva oko povreda i koronavirusa. Napravimo jedan spisak, ne znamo šta će de dogodi i nekad ne možemo da stignemo da obratimo pažnju na sve igrače. Želio bih da nastavim politiku da svaki put kad se ukaže šansa pružim priliku domaćim igračima koji je zaslužuju, kao što su Draško i još neki, ali treba i vremena. Samo je jedna prijateljska utakmica da bi sve moglo da se isproba i u isto vrijeme svima da se pruži prilika. I igračima iz inostranstva je potrebna minutaža, pa pokušavam da napravim najedakvatniji miks koji bi mogao da zadovolji i jedne i druge. Ali, saglasan sam da ima prostora za još igrača i vodim računa o njima", rekao je Hadžibegić.

I golman Danijel Petković svjestan je važnosti meča sa Kazahstanom.

Ovaj novembarski ciklus, kao i oktobarski, počinjemo prijateljskom utakmicom. Ne pravimo razliku između prijateljskih i takmičarskih mečeva, svakom reprezentativcu je bitno da pobijedimo. Nadam se da ćemo protiv Kazahstana ostvariti pozitivan rezultat. Mislim da će biti olakšavajuća okolnost to što ćemo igrati mi iz inostranstva sa manjom minutažom i igrači iz crnogorske lige. Ekipa koja treba da iznese dvije utakmice Lige nacija će se osvježiti i malo bolje pripremiti”, rekao je čuvar mreže ,,hrabrih sokola“.

Petković je upoznat sa kvalitetima Kazahstana.

Igrali smo sa Kazahstanom prije nekoliko godina. Gledali smo snimke njihovih mečeva i vidi se da su reprezentacija koja napreduje, tvrda ekipa, koja igra na kontre. Očekujem sličan meč kao što je bio prijateljski sa Letonijom prošlog mjeseca”, objasnio je Petković.

Glavni sudija utakmice sa Kazahstanom biće Dimitar Mečkarovski iz Sjeverne Makedonije, a asistiraće mu zemljaci Nikola Karakolev i Kustrim Lika. Ulogu četvrtog sudije obavljaće Mileta Šćepanović iz Crne Gore.