Fudbal

NAJBITNIJA rezultatski utakmica do sada

Autor Jovana Raičević

Fudbaleri Crne Gore večeras (20.45) u 4. kolu grupe 1 Lice C Lige nacija dočekuju Luksemburg, pobjeda bi osigurala sokolima prvo mjesto u grupi i dovela ih na korak od Lige B.

Izvor: MONDO/Bojan Stanišić

Bilo je dobre igre, sigurnih i na neki način rutinskih pobjeda - kao protiv Kipra i Azerbejdžana. Bilo je i trenutaka kada je sreća bila na našoj strani, poput okršaja u Luksemburgu.

Dosta toga je iza “sokola” u Ligi nacija, a ono što najljepše zvuči, iako još ništa nije obezbijeđeno, jesu tri pobjede bez primljenog pogotka u isto toliko mečeva.

Preletjeli su “crveni” sve prepreke do sada u Ligi C, a ukoliko večeras pod Goricom zadaju konačan udarac Luksemburgu, karta za Ligu B biće praktično u džepu - meč 4. kola grupe 1 počinje u 20.45h.

Biće to najbitnija utakmica do sada u rezultatskom smislu”, nema dilemu štoper Atletiko Madrida Stefan Savić.

Ekipu vidim veoma dobro, motivisani smo i sigurno spremni da odigramo meč u kojem želimo pozitivan rezultat”.

Crna Gora je nakon tmurnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sada u sjajnom trenutku - ipak, “sokoli” nisu “poletjeli” nakon dobrih rezultata. “Sve nas raduje pozitivan niz, ali ne treba sada da pravimo nikakvu euforiju. Ništa još nismo završili i treba da budemo stabilni, sa obje noge na zemlji. Ono što smo dobro počeli, treba tako i da završimo”, jasan je Savić.

Isto razmišlja i selektor Crne Gore Faruk Hadžibegić.

Ne treba ništa da najavljujemo, već da odradimo posao ozbiljno kao i do sada. Imamo devet bodova i vjerujemo u sebe. Utakmica je jako važna i kada bismo stigli do tri boda zaista bismo završili veliki dio posla. Moraćemo da se adaptiramo na protivnika, na teren, na situaciju... Sve dok se sve ne završi matematički, nema igranja pokera sa situacijom”, jasan je stručnjak iz Bosne i Hercegovine.

Od tri utakmice u Ligi nacija najčudnijih 45 minuta Crna Gora je odigrala upravo protiv večerašnjeg rivala na stadionu “Žozi Bartel”. Hadžibegovićevi momci trpjeli su veliki pritisak u drugom poluvremenu, Milan Mijatović je činio čuda na golu, a onda je u sudijskoj nadoknadi Fatos Bećiraj sa penala potpisao trijumf naše selekcije.

Uvijek kažem da sreća treba da se zasluži, a sigurno smo je negdje zaslužili, pogotovo odnosom koji imamo prema ovom dresu, odnosom na treningu, pristupu svakoj utakmici”, jasan je Savić.

U jednom trenutku bili su nadmoćniji od nas, ali znali smo da se povučemo, da stanemo na loptu u trenucima kada se osjetio fizički pad”.

Štoper Crne Gore i Atletiko Madrida zna i razloge pada.

Tada smo došli na okupljanje nakon različitih uslova. Prvi ja koji nisam prošao pripreme sa klubom, nego sam se direktno priključio reprezentaciji. Nismo svi bili na potrebnom fizičkom nivou, ali sada to izgleda puno bolje. Skoro svi igrači su u takmičarskom ritmu, iza sebe imamo više treninga i odigranih minuta i očekujem drugačiju utakmicu u odnosu na onu u Luksemburgu”.

Selektor je bio i slikovit...

Uzeli smo tada tri boda – da smo igrali protiv Mesija isto bih rekao. Kako i na koji način – sve to je u redu. Isto kada izgubite od Mesija ne možete reći da ste slabo igrali protiv najboljeg na svijetu. Ta utakmica je prošlost I samo možemo da izvučemo pouke iz nje. I ranije smo govorili da smo svjesni da nismo tada bili na nivou i da smo imali puno sreće, ali imamo tri boda više i to sada moramo da štitimo kao da je zlato”, objasnio je Hadžibegić.

Pitanje za selektora bilo je i da li bi sada prihvatio rezultat i igru iz Luksemburga?

To bih potpisao sa obje ruke. Trebamo bodove i moramo da budemo inteligentni”, nema dilemu Hadžibegić.

Nakon trijumfa u Luksemburgu, Crnoj Gori bi večeras vjerovatno odgovarao i remi, ali “sokoli” ne razmišljaju tako.

Ne treba da pravimo kalkulacije. Još je rano, imamo tri meča, devet bodova je u igri. Kalkulacije mogu da se prave u posljednjem meču, a do tada treba ići na pobjedu”, poručio je Savić.

Koliko je onda realno da Crna Gora na kraju Ligu C završi sa svih šest pobjeda?

U fudbalu ništa nije nerealno. Idemo redom, utakmicu po utakmicu, nećemo pričati unaprijed, već kao i do sada - ulaziti u svaki duel sa pobjedničkim ambicijama”, zaključio je Savić.

Teren na stadionu pod Goricom će biti užasan, zbog toga ni mi ni Luksemburg nismo trenirali juče na njemu, a selektor Faruk Hadžibegić bi u startnih 11 trebao da uvrsti sljedeće igrače: Mijatović - Raspopović, Simić (Vujačić), Savić, Radunović - Vukčević, Šćekić (Kosović), Hakšabanović, Ivanović - Jovetić, Islamović.