Fudbal

"SVINJARIJA" SAD PREŠLA NA DRŽAVNI NIVO, OVO JE OTIŠLO PREDALEKO! Ratuju Česi i Slovenci zbog sudije Skomine

Autor Pavle Knežević Izvor mondo.rs

Žestoka i preterana reakcija češkog parlamentarca, Slovenci traže izvinjenje

Izvor: Printscreen/YouTube/Jiri Borovy

Fudbalska "svinjarija" prenela se i na politiku, odnosno Evropski parlament, gde ratuju Slovenci i Česi sada!

To je sve posledica revanš utakmice Mitjilanda i Slavije, kada je slovenački sudija Damir Skomina ponovio penal za danski tim, za šta Česi veruju da ih je direktno izbacilo iz Lige šampiona i koštalo para.

Ondrej Kolar je odbranio penal, ali je Skomina posle pregledanja VAR-a odlučio da se on ponovi, jer čuvar mreže nije imao obe noge na liniji. Golman je posle rekao da je to "svinjarija najvećeg stepena".

Sličan, oštar rečnik upotrebio je i češki poslanik u Evropskom parlamentu i nekadašnji ministar odbrane i ambasador u SAD, Aleksandr Vondra, koji je otišao i nekoliko koraka dalje.

"Iskreno mi je žao Slavije danas. Presekao ih je slovenački sudija. Uvek sam govorio da Slovenci mogu biti oportunističke svinje. Pogledajte, na primer, kako se ponašaju prema turistima koji prelaze u Hrvatsku. Sada je to ponovo potvrđeno…", napisao je Vondra, kao da je rođen na Balkanu.

Naravno, to nije dobro prošlo, pa mu je svih osam članova Evropskog parlamenta iz Slovenije poslalo pismo i tražilo izvinjenje.

"Vaše ružne reči na Tviteru posle fudbalskog meča između Slavije i Mitjilanda, kojima Slovence opisujete kao ''oportunističke svinje'', ne pogađaju nas, jer su niske i bezobrazne. Niste uvredili nas, nego svoj narod, Čehe", naveli su u svom pismu slovenački poslanici u Evropskom parlamentu.

U pismu se podsećaju posledice nacističkog nacionalizma, koji su prvo osetili Česi i Slovaci 1938. godine, koji tada nisu imali podršku ostalih evropskih zemalja da se bore za slobodu.

"Danas je, na sreću, situacija drugačija. Svi smo deo evropske porodice. Hoćemo da pomognemo jedni drugima i vodimo računa jedni o drugima. Slovencima su Česi prijatelji, ne neprijatelji. Na sastancima pijemo i pivo i vino i provodimo divne trenutke. Mi nismo neprijatelji, mi smo protivnici. U sportu se časno borimo i kad izgubimo, pružimo ruku", napisali su oni.