Fudbal

Nisu padali poslije poraza, ne lete nakon istorijskog uspjeha: HVALA VARVARIMA!

Autor Gordana Bojanić

Štoper Budućnosti Igor Ćuković presrećan nakon pobjede nad Astanom, a sa optimizmom dočekuje utakmicu sa Sarajevom u četvrtak veče u Zenici

Izvor: MONDO

Najveći rezultat na međunarodnoj sceni, istinsko čudo, senzacija u pravom smislu riječi - na takav ili sličan način je okvalifikovan plasman Budućnosti u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope nakon pobjede nad Astanom u Almatiju (1:0).

Uspjeh u Kazahstanu je trenutni vrhunac, s tim što "plavi" mogu još da pomjere granicu. Sada je cilj predvorje fudbalskog raja.

Za tako nešto biće potrebna pobjeda nad Sarajevom u četvrtak veče na "Bilinom polju" u Zenici, a onda bi se igrao meč pod Goricom, gotovo sigurno protiv Seltika, za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Tako blizu, a tako daleko je Budućnost od sna koji nije dosanjao nijedan crnogorski klub.

"Naše je da vjerujemo i uradimo sve da dođe do utakmice koja odlučuje o ulasku u Ligu Evrope", za Arenu kaže Igor Ćuković, koji nastavlja.

"Nećemo da postavljamo stvari hipotetički, da gledamo unaprijed, zamišljamo... Fokusirani smo na realnost, ono što nas čeka u četvrtak, a to je duel sa Sarajevom. Biće teško, ali ne i nemoguće. Pokazali smo protiv Astane koliko vrijedimo, kakva smo ekipa, kakve imamo individualce. Bila je to timska pobjeda u kojoj se vidio sav naš kvalitet. Uživamo u osjećaju nakon jednog takvog rezultata, ali smo čvrsto na zemlji, nema euforije. Utisci su se polako slegli i već smo mislima fokusirani na narednog protivnika. Osjećamo šansu da uradimo novu veliku stvar", ističe centralni defanzivac "plavih".

Podgoričani su u Almatiju odigrali muški, zrelo, organizovano, taktički skoro savršeno. To bi mogao da bude recept i za "bordo" tim koji je prošle sezone osvojio titulu u Bosni i Hercegovini.

"Pričao sam i ranije da bi svi trebalo više da vjeruju u naš fudbal i fudbalere iz domaće lige. Sve što treba crnogorskim ekipama je malo više evropskih utakmica. Kada eliminišete rivala koji u kontinuitetu osvaja titule, igra grupne faze evropskih takmičenja, ima ogroman budžet i pobijedi jednog velikana kakav je Mančester junajted-onda je to jasan znak da vrijedite. Stvarno smo odigrali odličan meč i zasluženo prošli Astanu. Model iz toga duela treba da nam posluži i protiv Sarajeva. Nema razloga da ne ponovimo partiju iz Almatija. Smatram čak da možemo da budemo još i bolji. Naše je da pružimo maksimum, a siguran sam da će i stručni štab odraditi veliki posao u pripremi i tokom meča u Zenici", naglašava Ćuković.

Kada se pobijedi rival kao što je Astana afiniteti rastu, svjesno ili ne, mnogi očekuju da Budućnost preskoči i Sarajevo.Korpulentni Nikšićanim, međutim, spušta loptu:

"Moramo da ostanemo mirni. Nijesmo padali nakon poraza na startu sezone, a nećemo ni sada da letimo poslije velike pobjede u Evropi. Izvukli smo pouke iz svakog prethodnog meča, pogotovo nakon Ludogoreca. Znatno smo podigli igru protiv Astane, a računam da će nivo biti još veći u duelu sa Sarajevom", poručio je Ćuković.

Budućnost za vikend nije imala utakmicu u prvenstvu, dok je Sarajevo gostovalo Slobodi iz Tuzle.

"Imali smo naporan put do Kazahstana i nazad. Dobro je što je odložena utakmica sa Petrovcem. Sa druge strane dobro je i što je Sarajevo igralo sinoć. Ovako možemo još bliže da ih upoznamo. Dosta već znamo o njima, a do međusobnog duela imaćemo potpune informacije. Ne vjerujem da nečim mogu da nas iznenade", kazao je dvadeset sedmogodišnji štoper.

Posebne trenutke, prvo osvajanje titule, a sada i veliki rezultat u Evropi, "plavi" nijesu mogli da proslave kako dolikuje sa navijačima.Publike nema na stadionima zbog korona virusa, ali je fudbalerima Budućnosti priređen doček na aerodromu po povratku iz Kazahstana. Pedesetak "varvara" upalilo je baklje, te grlom i dlanovima pozdravilo heroje podgoričkog tima.