Fudbal

NAPAD NA TRIJUMF! Prvi ozbiljan nakon tri godine...

Autor Ana Božović

Fudbalska reprezentacija Crne Gore na startu grupe 1 Lige C u Ligi nacija igra protiv Kipra na praznom "GSP" stadionu u Nikoziji od 18.00 časova

Izvor: MONDO/Bojan Stanišić

Vrijeme je za drugo izdanje Lige nacija, takmičenja koje u ovome trenutku nema nikakvu važnost, niti prohodnost ka nekom velikom prvenstvu...

Liga nacija sada više liči prijateljskim utakmicama, ali UEFA ne odustaje od svoje ideje!

Bilo kako bilo, deset dugih mjeseci bez reprezentativnog fudbala su prošlost, pa ćemo tako konačno na djelu da vidimo fudbalsku reprezentaciju Crne Gore.

"Hrabri sokoli" na startu grupe 1 Lige C u Ligi nacija napadaju Kipar u gostima, a meč na praznom "GSP" stadionu u Nikoziji počinje u 18 sati.

"Ovu utakmicu spremamo još od marta, kada je trebalo da igramo sa njima. Imali smo dovoljno vremena da ih analiziramo", poručio je sa Kipra naš selektor Faruk Hadžibegić.

Period bez utakmica zbog novog korona virusa je prošlost, a legendarni štoper Sarajeva osvrnuo se i na to vrijeme.

"Živim sa momcima i kada ima i kada nema utakmica - u stalnom sam kontaktu sa njima. Bilo im je teško zbog perioda koji smo prošli, mislim na rezultate u prošlim kvalifikacijama, ali znam i da sada imaju ogroman motiv", jasan je Hadžibegić.

Konačno će u timu biti prve zvijezde Stevan Jovetić i Stefan Savić, ali bez problema se nije moglo ni sada - Marko Vešović, Žarko Tomašević, Stefan Mugoša i Marko Simić preskočiće današnji meč sa Kiprom i u utorak sa Luksemburgom.

"Sve bježim od te riječi, ali povrede su nas mnogo sputale. Nedostajao nam je kvalitet da bismo napravili razliku, a fale nam i sada četiri igrača, žao mi je zbog toga, jer bi ekipa bila jača. Međutim, ovi momci su odradili mini pripreme odlično, stvarno sam prezadovoljan sa te strane. Vidi se kolika je želja da opravdaju povjerenje grba koji nose. Dobar je momenat, jer su sa nama Jovetić i Savić, kao i ostali", potencirao je Hadžibegić.

Jedan od naših najboljih fudbalera u posljednje vrijeme Adam Marušić vjeruje da je ključ za pobjedu na startu utakmice.

"Ako budemo ušli u utakmicu kako treba, vjerujem da ćemo se mi pitati na terenu", nema dilemu majstor Lacija.

Kipar, Luksemburg i Azerbejdžan su rivali u grupi - cilj bi, bez obzira na loš period iza "sokola", morao da bude jasan.

"Imamo veliku odgovornost i svi želimo da napravimo nešto. Neće biti lako, ali učinićemo sve da na kraju budemo prvi u grupi", nema dilemu Marušić.

Ni Kipar nije blistao u prethodnim kvalifikacijama, pa je u međuvremenu promijenio selektora - novi šef struke je Johan Valem, koji je vodio selekciju Belgije do 21 godinu.

"Da, odlično ga poznajem, jer mi je bio trener dok sam igrao u Kortrijku, a i dobro smo analizirali njegovu selekciju", objasnio je Marušić.

Crna Gora i Kipar su odigrali tri međusobne utakmice do sada, a svaka je završena remijem - 2:2 i 1:1 u kvalifikacijama za SP 2010. i 0:0 u prijateljskom duelu u martu 2018.

Vrijeme je za trijumf! I to prvi ozbiljan poslije tri godine...

Crna Gora je posljednju značajnu pobjedu upisala 4. septembra 2017. kada je na stadionu pod Goricom pala Rumunija golom Jovetića (1:0), a od tada naša selekcija je upisala samo dva trijumfa u takmičarskim utakmicima - i to oba protiv skromne Litvanije u Ligi nacija.

Pored ta dva trijumfa, "crveni" su na preostalih 14 takmičarskih utakmica u kvalifikacijama za SP 2018, Ligi nacija i kvalifikacijama za EP 2020. ostvarili 10 poraza i četiri remija.