Fudbal

ROMAN ABRAMOVIČ PLOVI JADRANOM jahtom od MILIJARDU EURA (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor Kurir

Ruski milijarder i vlasnik Čelsija Roman Abramović ponovo se obreo na Jadranu.

Izvor: Guliver/Paul Gilham/Getty Images

"Eklips", jahta koju je Roman kupio sebi za rođendan 2010. godine, druga je najveća na svijetu. Različite su procjene njene vrijednosti, od 340 miliona do preko milijardu eura.

U trenutku kada je dobio ključeve ova superjahta je bila najveća na svijetu. Njena izrada je koštala oko 400 miliona eura, ali ako se dodaju svi luksuzni i bezbjednostni djelovi, nema sumnje da su pravoj cijeni bliži oni koji pišu sedam cifara u eurima.

Jahta Romana Abramoviča ima devet paluba, dok najviša od njih sadrži dva heliodroma i garažu. Heliodrom smješten u prednjem dijelu otvara se kako bi dozvolio moćnom "Eurocopter EC155" da se udobno smjesti u hangar ispod nje.

Osma paluba sadrži bazen i prostor za sunčanje, sa ugradnim roštiljem i pica rernom. Glavni salon sadrži kamin i masivnu skulpturu koja potiče iz Indonezije. Tu je još bazen smješten na sedmoj palubi, kome se može prilagoditi dubina, jer se njegov pod podiže i spušta, tako da se on takođe može transformisati i u plesni podijum.

Abramovičev master apartman je blindiran, a čitava jahta ima prozore koji su neprobojni i lasere kojima se paparacima onemogućava bilo koji pokušaj fotografisanja.

Na jahti takođe postoji ogromna teretana, kao i spa prostor sa salonom ljepote, saunom i sobom za masaže. Donja paluba sadrži apartmane i kabine, a jahta može da ugosti 32 putnika i 100 članova posade.

Svaka kabina ima svoj privatni bioskopski ekran, đakuzi, spa i specijalne bezbjednosne sisteme.

Zidovi ove jahte prekriveni su crnim drvetom, sa srebrnim detaljima koji su utisnuti u godove. Broj bezbjednosnih gedžeta koje ova jahta posjeduje postidio bi i bilo kog zlikovca iz filmovima o Džejms Bondu.

Staklo je otporno na metke, dok je sam brod zaštićen raketnim sistemom odbrane, koji su instalirali njemački specijalistiT. U slučaju da mislite da to nije dovoljno, morate znati da je jahta opremljena i podmornicom za tri osobe, koja se može spustiti do dubine od 48 metara, tako da lako možete pobjeći pred pojavom svake nevolje.

Ipak, Abramovičeva superjahta veoma je skupa za održavanje – procijenjeno je da troškovi održavanja dolaze do cifre od 60 miliona eura na godišnjem nivou.

Osim ove jahte, Roman Abramovič posjeduje tri vile u Francuskoj, uključujući i zamak, četiri rezidencije u Rusiji, tri u Americi, hotel u ekskluzivnom dijelu Tel Aviva, kao i raskošno odmaralište na karipskom ostrvu Sent Barts, vrijedno 56 miliona dolara.