SIROTI MESI...

Leo, idi i ne okreći se: OVO su Barsina pojačanja za novu sezonu!

Autor Nikola Janković

Nakon što je potrošio 444 miliona na igrače koji će, svi zajedno, dati 67 golova manje od Mesija u prethodne tri sezone, Bertomeu se dosetio: "Povratak korenima".

Izvor: Jasper Juinen/Getty Images Europe

Prvi je, 1998. godine, "diplomirao" Ćavi Ernandez, sledeće sezone primljen je i Karles Pujol, 2002. su im se pridružili Andres Inijesta i Viktor Valdes, a samo dve godine kasnije u svlačionicu prvog tima ušetao i je budući najbolji strelac i fudbaler u istoriji kluba, Lionel Mesi.

Kada su, punu deceniju od Ćavijeve promocije, na kapije "Kamp nou" stadiona ušetali Đerar Pike, a za njim bivši kapiten i novi trener, Pep Gvardiola, koji je sa sobom iz "La Masije" poveo i "malog" Serđa Busketsa, kompletiran je studiozno pripreman i strpljivo građen projekat - započet još 1957. - koji će Barselonu u rekordnom roku uvesti u red najvećih klubova sveta.

Izvor: Guliver/David Ramos/Getty Images

Do okupljanja ove osmorke sa odličnim uspehom tokom školovanja u čuvenoj školi, građenoj na idejama Johana Krojfa, Barsa je imala tu jednu titulu prvaka Evrope iz 1992. godine, osvojene na "Vembliju" bombom Ronalda Kumana u produžetku finala sa Sampdorijom našeg Vujadina Boškova.

Poređenja radi, Ćavijev dolazak "najavio" je tri Realova trijumfa u Ligi šampiona u narednih pet godina, a Gvardiolin povratak poklopio se sa proslavom odbrane titule prvaka Španije na ulicama Madrida.

Ono što je usledilo uveliko se izučava na akademskom nivou, ne samo u elitnim fudbalskim školama širom planete.

Barsina škola je postala kultna za samo četiri godine, zahvaljujući generaciji koja je potom podmlađivana novim "bivšim" đacima, od Serđija Roberta i Đordija Albe, preko braće Tijaga i Rafinje Alkantare, do aktuelnih Ansua Fatija i Rikija Puća.

Međutim, u poslednje vreme nešto "ne štima", jer se broj i uticaj maturanata "La Masije" na igre i rezultate prvog tima drastično smanjio u odnosu na "zlatno doba" i kulminaciju "totalnog fudbala" Rinusa Mihelsa u kreaciju tandema Krojf-Gvardiola, nazvanu "tika-taka".

"Najskuplja klupa svih vremena": Kutinjo, Malkom i Dembele napuštaju "Kamp nou" posle jedne od utakmica koje su odgledali kao rezerve.
Izvor: Guliver, Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images Europe

Pored Fatija (17), koji je solidno iskoristio Suarezovu povredu, Puć (20) je imao simboličan učinak ove sezone kod Ernestea Valverdea i nešto više prostora kod Kikea Setijena. Ronald Arauho i Aleks Kolado zabeležili su formalno debije u sezoni 2019/20 i potom nestali sa radara. U koga, onda, Bertomeu polaže nade? U momke koji nisu ništa više od toga, trenutno, nego fudbalske nade: Dani Morer, Arnau Tenas i, napadač o kom se priča u klubu, Rej Manaj.

Posle Busketsa, da se ne ljuti Roberto, nije se pojavio neko dostojan da sedne na mesta oslobođena silaskom prvo Pujola, a potom Valdesa, Ćavija i Inijeste sa "velike scene". Ona je bila prevelika ne samo za dečake naviknute na igre u plavo-crvenom dresu od najmlađih dana, poput Bojana Krkića, već i veliku većinu onih na koje su trošene stotine miliona evra, poput Felipea Kutinja, Malkoma, Usmana Dembelea i Antoana Grizmana, u histeričnoj potrazi za Nejmarovim naslednikom.

Treću godinu kasnije, svestan da će neko morati da potpiše taj račun narednog proleća u izbornoj kampanji za predsednika kluba (i da će to verovatno biti on), Đordi Bertomeu iskoristio je intervju za oodani "Mundo Deportivo" da trojici preostalih iz neponovljive grupe pošalje stidljivu poruku - ne očekujte pojačanja od mene.

Posle sezone u kojoj je titula prepuštena Realu, a pred poslednju sezonu u Mesijevom ugovoru teškom 50 miliona evra godišnje, Bertomeu je "sosiosima" najavio "povratak korenima" i pokušao da "proda" priču koja će odvući pažnju od suštine.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Suština bi glasila da je rukovodstvo kluba s njim na čelu uspelo da potroši 444 "od" 222 miliona evra profita na Nejmarovom odlasku u Pari sen Žermen ("poklopilo" se da bude tačno duplo) na četvoricu napadača koji će, zbirno, odigrati 227 utakmica, postići 59 golova i podeliti 35 asistencija, igrajući na smenu u navali pored Luisa Suareza i neprikosnovenog Mesija.

On sam, u istom periodu, doneo je 126 golova i 65 asistencija na 124 utakmice - što znači da je nadvisio Kutinjov, Dembeleov, Malkomov i Grizmanov statistički učinak za 67 golova i 30 dodavnja za iste.

Sada već kao 32-godišnjak sa šest "Zlatnih lopti" i nula zlatnih medalja sa reprezentacijom Argentine, pitanje je kako će Mesiju zvučati predsednikova ideja o podmlađivanju prvog tima i "povratku Barsinoj školi fudbala".

Da postoji nešto poput "Barsine škole poslovanja", verovatno bi i ona stekla kultni status potezima na tržištu igrača, na kom se ovog leta svrgnuti šampion odlučio za Miralema Pjanića iz Juventusa, čoveka koji će uskoro napuniti 31. godinu.

Tagovi