Fudbal

“Moramo da cijenimo ono što imamo“

Autor mondo.me

Trener fudbalera Budućnosti Mladen Milinković pričao o testiranju, Evropi, mladim igračima, narednoj sezoni...

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Aktuelni šampion države je u petak počeo sa pripremama za narednu sezonu, od danas će krenuti sa jačim intezitetom i treniraće dva puta dnevno, a juče (nedjelja) je odradio test trening motoričkih sposobnosti i snage.

Tako je trener Mladen Milinković uvidio ko je koliko spreman i koliko na koga može da računa.

Posle testiranja, iskoristili smo inače prva dva dana za uvid, jer su igrači imali malo veću pauzu nakon samoizolacije. Tako da smo ova dva dana iskoristili za uvid kako bi mogli da igrači urade testiranje na najbolji mogući način. Sada smo i to završili. Sigurno da će nam i to dati sliku o svakon od njih, kako bi nam olakšalo da napravimo za svakog pojedinačno program rada”, rekao je Milinković za zvanični sajt kluba, a onda je dodao.

Sada krećemo sa duplim treninzima, prije i poslije podne, sigurno da sa tim kreće i naporniji dio, ali i vrlo bitan sa kojim pravimo osnovu za narednu fazu priprema i ujedno jedine pripreme, jer kao što je poznato da neće biti mnogo pauze zbog reprezentacije, tj. pauze tokom prvenstva, a sigurno da će i raspored biti zgusnutiji, tako da nam je posebno bitno da svaki od igrača bude u što boljoj formi, tako da imamo što bolji izbor“.

Atmosfera unutar ekipe je odlična uprkos samoizolaciji i priči oko korona virusa koji se uvukao u klub.

Momci su se fizički odmorili, ali sigurno mentalno utiče priča oko korone, jer kome se sviđa da bude zatvoren, ali kako za sve tako i za nas. Morali smo da ispoštujemo, posebno te dvije nedjelje. Mi smo i dalje u izolaciji, samo sada imamo dozvolu da odemo na trening, ostatak vremena provodimo u našem hotelu, nemamo dodir sa spoljnim svijetom i sigurno da se igrači raduju tom odlasku na trening, jer nam je to jedini izlazak napolje i da kažem na vazduh...

Budućnost je u finišu sezone dala šansu mlađim igračima, koji su definitivno budućnost kluba.

Mi smo već nekim od njih dali šansu u one zadnje tri utakmice, kada smo već obezbijedili titulu. Nažalost da nije prekinuto prvenstvo sigurno bi veći broj dobio priliku. Mi smo sad prilljučili 12 mladih igrača sa prvom ekipom, tako da svako od njih ima šansu da pokaže šta može. I sigurno da imaju privilegiju da rade sa dosta starijim i kvalitetnijim igračima od kojih imaju šta da uče”, rekao je Milinković, pa dodao.

Na njima je da to što bolje iskoriste, jer im sigurno u prilog ide činjenica da po novim pravilima dva mlađa igrača moraju biti na terenu, u svakoj utakmici u 90 minuta. Što je još jedan motiv za njih da se nametnu za najboljih 11. Mi smo izabrali njih 12, tj. imamo na svakoj poziciji mladog igrača, kako bi mogli da kombinujemo više, jer nismo željeli samo na dvije pozicij dva mlada igrača. A imamo dosta mladih koji pokazuju potencijal. Kako će svaki od njih napredovati i kakvu će karijeru imati, u mnogome zavisi od njih i od mnogo faktora. Ali imaju Stefana Milića da im bude uzor, jer jednstavno dobro je da se pokazalo da iz ove lige iz koje mnogi misle da nije kvalitetna, moramo cijeniti ono što imamo. Normalno oni moraju raditi i stavljati ispred sebe veće ciljeve i vidjeti iznad, kako bi mogli da naprave veći transfer. U svakom slučaju tu bi korist imala Budućnost i oni sami“.

Kakva je strategija treninga za pozitivne igrače, koji će se naknadno priključiti ekipi?

Očigledno da za igrače koji nisu sa nama će im sigurno biti malo teže, al ja se nadam da će i oni do kraja nedjelje priključiti ekipi. Svi se dobro osjećaju, nema ih puno da kažem, tako da se nadam da ćemo se kompletirati do kraja nedjelje i oni će malo kasniti, al šta je tu je”.

Budućnost će sljedeće sezone da jurne duplu krunu, ali prije svega sada je u fokusu Evropa – plavi igraju u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 18. ili 19. avgusta, a protivnika će saznati 9. avgusta. Ukoliko ispadnu iz 1. kola kvalifikacija za LŠ, takmičenje nastavljaju u 2. kolu Lige Evrope.

Nama su ovo pripreme za prvenstvo, a i pripreme za Evropu. Mi još uvijek ne znamo kada će početi prvenstvo, nadamo se da ćemo i to uskoro saznati i jednostavno očekujemo da počne u narednom mjesecu, dal će to biti prije ili poslije Evrope vidjećemo, mi se ujedno spremamo. Jer do decembra što sad napravimo to mora da nam bude neka baza i neki temelj da možemo da izdržimo da decembra i samo održavamo tu formu koju napravimo sad”, rekao je Milinković, a onda se nadovezao.

Novi je sistem takmičenja, zbog mjera prevencije igra se jedna utakmica u Evropi, koliko je to dobro, toliko je i loše i obrnuto. Al se sigurno u jednoj utakmici ako ste u dobrom danu, čak i da dobijemo neko ime koje je veće od nas, jer mi nažalost nemamo neki koeficijent nećemo predavati, pokušaćemo da i u Evropi napravimo neki iskorak. Da li ćemo uspjeti vrijeme će pokazati, al mi se spremamo i nadamo se , i imamo ciljeve da probamo i tu da nešto uradimo”, poručio je Milinković, koji se osvrnuo na ciljeve u sezone što se tiče domaćeg takmičenja.

Prvenstvo i Kup ostaju isti cilj. Normalno i u novoj sezoni obaveza. Ove godine nismo imali šansu da branimo trofej, obzirom na Kup koji je Budućnost osvojila u prethodnoj sezoni. Al šta je tu je, mislim da je to dobra odluka Saveza da se prekine prvenstvo, jer u onoj situaciji u kojoj je bilo prvenstvo postojala je šansa da se proširi zaraza i na druge klubove, što svakako ne bi bilo dobro. Ovako je to prekinuto na vrijeme. Tako da ista je žal, al isto tako smatramo da je to bilo ispravna odluka, što nam daje dodatan motiv za iduću sezonu”.

Tagovi