"Sad možemo da pričamo"

SEĆANJA: Kad je Hajduk PUSTIO Dinamo da ostane u ligi SFRJ

Autor Mladen Šolak

"Prošlo je puno vremena, pa da govorimo o tome"

Ivan Gudelj i Ivica Šurjak, fudbaleri Hajduka
Izvor: MN Press

U čuvenoj, po mnogim najneizvesnijoj sezoni fudbalskog prvenstva SFR Jugoslavije 1983/84, beogradski "večiti" rivali bili su na vrhu tabele, Zvezda kao šampion, a Partizan kao vicešampion, dok su hrvatski klubovi dočekali kraj u drugačijoj situaciji.

Hajduk Split završio je takmičarsku godinu miran, kao peti, a u poslednjem kolu je gostovao Dinamo Zagrebu, koji se borio za opstanak.

Domaćinu je na "Maksimiru“ bilo potrebno da pobedi i to je i uradio, a legenda Hajduka Ivan Gudelj (60) otkrio je gostujući u "Podcast Inkubatoru" da su Splićani tog dana na Zagrebu "povukli ručnu" i svesno izgubili.

"Utakmica 1984. u petom mesecu, pred Evropsko prvenstvo u Parizu, Dinamo - Hajduk u Zagrebu. Dinamo ispada iz lige. Ako Hajduk pobedi Dinamo, a Olimpija uzme bod, Dinamo ispada iz lige. Trener Dinama je bio Branko Zebec, a trener Hajduka je bio Petar Nadoveza", rekao je on.

Ovako je izgledao sastanak u svlačionici.

"Zamisli, dođemo u Zagreb, lepo vreme, lep grad, niko ništa ne govori, a neki se strah osećao... Pera Nadoveza nama kaže 'momci, danas igramo protiv velikog kluba. Zamislite vi sebe, Hajduk i vas, da ste u takvoj situaciji, da li biste znali da igrate u borbi za opstanak?'".

Epilog je nakon tog trenutka bio očekivan - Dinamova pobeda, na oduševljenje navijača oba kluba.

"U tom delu smo bili solidarni, prošlo je puno vremena, pa sad možemo da govorimo. Bilo je po 25 hiljada Dinamovih i Hajdukovih navijača. Ceo stadion je navijao za Dinamo... Bilo je 3:1 na kraju, sećam se da sam izlazio pet minuta pre kraja, ceo stadion viče, aplaudira... To je poruka o rivalstvu i o odnosu kada je bilo teško jednom klubu. A, bilo bi i obrnuto".

"Sport je iznad svega. Sportisti su ambasadori... To je bilo razdoblje odnosa koji su bili OK", dodao je Gudelj, koji je završio karijeru sa