oštre kritike

Nemci žestoko osuli po Nojeru: Znaš li čiju pesmu si pevao?

Autor Mirjana Šegan

Golman Bajerna veselio se uz pesme Marka Perkovića Tompsona u Hrvatskoj, što nije naišlo na odobravanje nemačkih medija

Izvor: YouTube screenshot

Manuel Nojer uživa na odmoru u Hrvatskoj.

U okolini Omiša druži se sa lokalnim stanovništvom, a pravo oduševljenje tamošnje javnosti izazvao je hit snimak na kojem golman Bajerna peva pesmu Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si".

Nemac je snimljen u kafani pored mora gde je sa lokalcima "pustio glas", a najzanimljivije je to što je naučio sve reči pesme. Lokalni mediji prenose da je najveći "krivac" što je Nojer odseo u Hrvatskoj dugogodišnji trener golmana minhenskog kluba, Toni Topalovića, čija porodica u tom kraju ima hotel.

Ipak, u Nojerovoj domovini nisu baš oduševljeni onim što su videli. Nekoliko nemačkih medija "razvuklo" ga je zbog toga što se opredelio za hit pevača koji je slavio zločine ustaša.

"Da li Nojer znao što peva?", zapitao se najčitaniji nemački i evropski list "Bild" u tekstu koji je obavljen na udarnom mestu na portalu pod naslovom "Zvezda Bajerna peva pesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima", preneo je hrvatski portal Index.

"Pevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem baru na plaži Nojer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Šta je toliko eksplozivno u pesmi koju Nojer peva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pevač Tompson. On je pevajući pesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara' slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svetskom ratu. Na navedenim mestima bili su koncentracioni logori u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani više hiljada civila, Srba, Roma i Hrvata. Nojer peva njegovu pesmu 'Lijepa li si' u kojoj Hrvati svojataju deo Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj", navodi se u tekstu.

I portal goal.com na nemačkom oštro je "prozvao" legendarnog golmana.

Pod naslovom "Nojer izazvao buru pesmom skandaloznog hrvatskog benda s fašističkim tendencijama" piše da je golman izazvao velike kontroverze pevanjem Tompsonove pesme.

"To je pesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao deo Hrvatske navodi 'Herceg-Bosna', kako su Hrvati nazvali deo Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata devedesetih napravili autonomnu oblast koju su želeli da pripoje Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg-Bosne došli tako da su etnički očistili njenu teritoriju od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu", piše Goal.

Nojer
Izvor: YouTube/Dalmacija danas

Ističe da je pesma u kojoj se tako nastala Herceg-Bosna slavi kao "srce ponosno" hit "Marka Perkovića Tompsona, koji veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem 'Jasenovac i Gradiška Stara' koja glorifikuje ubijanje Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima", piše Goal i dodaje da je "zbog toga Tompsonu zabranjen ulazak i pevanje u nekoliko evropskih država".

U tekstu se navodi i da je autor pesme Marko Perković Tompson izazvao kontroverze i pre dve godine, kada su hrvatski fudbaleri pevali njegove pesme u svlačionici na Mundijalu, kao i kada je bio počasni gost reprezentativaca na svečanom dočeku u Zagrebu.