strah od homofobije

Zvezda Premijer lige priznala: JA SAM GEJ!

Autor Pavle Knežević

Strah je i dalje veliki...

Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Zvezda Premijer lige priznao je u otvorenom pismu da je gej, ali da još ne želi da to svima prizna jer se plaši kako će ga prihvatiti saigrači, ostali fudbaleri i javnost.

Otvoreno pismo upućeno je navijačima i vlastima, a ovaj igrač u njemu kaže da čini "ogroman korak" kada otkriva kroz kakve muke svakodnevno prolazi.

On je rekao da fudbal "nije spreman" za otvoreno gej igrača i da se zato plaši da otkrije identitet.

Njega podržava fondacija "Džastin Fašanu", nazvana po prvom fudbaleru koji je priznao da je gej, a koji se ubio 1998. godine.

Džastin Fašanu u dresu Noriča 1981. godine
Izvor: Guliver, Tony Duffy/Getty Images Europe

Ta dobrotvorna organizacija posvećena je borbi protiv homofobije i rasizma u fudbalu, a ovaj igrač iz Premijer lige je putem nje uputio javno pismo, koje je posle prosleđeno tabloidu San.

"Ja sam gej. Čak i pisanje toga u ovom pismu je veliki korak za mene. Ali, samo moja porodica i određeni broj prijatelja znaju za moju seksualnost. Nisam spreman da to podelim sa svojim trenerom ili timom. Kakav je osećaj živeti ovako? Može biti pravi košmar. I to sve više utiče na moje mentalno zdravlje. Osećam se sputano, a moj strah da se otvorim ga samo pogoršava", napisao je taj igrač.

U Engleskoj se mogu čuti glasovi pojedinaca koji ohrabruju igrače da se "autuju", ali bez nekog efekta.