Pre 19 godina

Francuz, ''kralj'' u Madridu: 19 godina od NAJVAŽNIJEG fudbalskog transfera

Autor Dušan Ninković

Danas je na istom mestu, bogatiji za mnogo trofeja.

Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Ako bismo gledali trenutnu situaicju u svetskom fudbalu, ovo je možda i najvažniji potpis koji se desio u istoriji igre koju volimo.

U tom trenutku jedan od najboljih fudbalera sveta, Zinedin Zidan, na današnji dan se dogovorio sa Realom iz Madrida. Današnji trener Madriđana stigao je iz Juventusa.

Бio je to transfer koji je u potpunosti promenio situaciju na evropskom fudbalskom tržištu. Ambiciozni Florentino Perez je započeo svoj projekat ''Galaktikosi'', a reprezentativac Francuske je stigao kao jedna od najvećih zvezda.

Čovek koji je 1998. godine bio šampiona sveta, a dve godine kasnije i Evrope, u tim godinama je osvajao i priznanja FIFA za najboljeg igrača na svetu. Bilo je jasno zašto ga žele u Realu.

Izvor: Carlos Alvarez/Getty Images, Guiver

Postao je Zinedin Zidan najskuplji fudbaler sveta. Plaćen je 150 milijardi lira, odnosno preko 77 miliona evra, što je za taj period bilo nezamislivo. Čak i za Pereza, koji je kupovao redom.

Zinedin Zidan je postao heroj madridskog kluba iste godine, kada je fenomenalnim pogotkom u finlu Lige šampiona doneo trofej svom novom klubu. Volej protiv Bajer Leverkuzena se pamti i skoro dve decenije kasnije, a Zidanu je osvajanje tih pehara postala navika.

Doduše, ne u igračkim danima, kao što se Florentino prvobitno nadao.

Izvor: Guliver/Getty Images/Gonzalo Arroyo Moreno

Iako projekat ''Galaktikosi'' nije u potpunosti uspeo, Francuz je klupska legenda. Kao fudbaler je na Santijago Bernabeu proveo pet sezona, osvojio šest trofeja i penzionisao se kao igrač najvećeg fudbalskog kluba na svetu.

Mnogi će, ipak, njegov fudbalski oproštaj pamtiti po Nemačkoj, Mundijalu i sukobu sa Materacijem koji se veoma loše završio.

Ali, doprinos Zinedina Zidana trenutnoj situaciji u svetskom fudbalu je više od igračkog. Kao trener je uradio neke sjajne stvari, pa se danas može posmatrati i kao jedan od najtrofejnijih stratega u fudbalskom svetu.

Na klupi Reala iz Madrida je bio u dva mandata, jednom dugogodišnjem koji je bio veoma uspešan i ovom koji još traje.

Tri evropske titule, šampionat Španije, niz Superkupova različitih imena i još jedan, za sada, obećavajući pohod na titulu. To je rezime njegovog rada u glavnom gradu Španije, na mestu na koje je stigao pre 19 godina.

Istina, promocija na stadionu Santijago Bernabeu upriličena je tek 9. jula 2001. godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.