Fudbal

PRIZNAO JE DA MU JE ARKAN SASTAVLJAO TIM! Poslednji gol dao je Budućnosti

Autor mondo.me Izvor Kurir

Na današnji dan 1946. godine rođen je najbolji strijelac u istoriji jugoslovenskog fudbala, legendarni Slobodan Santrač.

Izvor: MN Press/arhiva/T. Mihajlović

Legendarni fudbaler i trener preminuo je 2016. godine od posledica srčanog udara.

Santrač je rođen 1. jula 1946. u Koceljevi, bio je selektor jugoslovenske reprezentacije od 1994. do 1998. i trener makedonske fudbalske reprezentacije 2005.

Relativno sitan za centarfora (171 cm, 66 kg), imao je sposobnost da se u šesnaestercu uvijek dobro postavi. Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, gdje je prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao 56 golova

Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva, gdje je u početku igrao halfa. U ljeto 1962. prvi put je zaigrao za prvi tim, a prvi put kao centrafor je igrao na kup utakmici protiv beogradskog Dušanovca, kada je postigao šest golova. U proljeće 1965, dok je još imao pravo da igra za omladinsku ekipu, na četvrtfinalnoj utakmici Omladinskog kupa Metalac-Partizan (4:0) postigao je sva četiri pogotka.

Prvi ugovor za OFK Beograd potpisao je 21. jula 1965. Prvi ligaški gol postigao je na utakmici sa zagrebačkom Trešnjevkom (3:3) na Omladinskom stadionu na Karaburmi. To je bila njegova četvrta utakmica za OFK Beograd. Kao član OFK Beograda Santrač je 26. maja 1966. osvojio trofej fudbalskog Kupa Jugoslavije, kada je u finalu pobijeđen zagrebački Dinamo sa 6:2.

Tada je navalni trio „Tri S "(Skoblar, Samardžić i Santrač) postigao po dva gola. Svoj stoti ligaški gol Santrač je postigao na Koševu protiv Sarajeva.

Trenersku karijeru počeo je kao selektor Jugoslavije, koju je vodio od 1994. do Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, posle kojeg je napustuio klupu i otišao u Kini. Radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije (2005), ali se ubrzo vratio u kineski klupski fudbal u kojem je 1999. osvojio "duplu krunu" sa Šandong Lunengom.

Arkan vršio pritisak

Legendarni Santrač je jednom prilikom priznao da mu je rukovodstvo Obilića na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom vršilo pritisak kako bi na spisak reprezentacije Jugoslavije stavio fudbalere koji su tada nastupali za klub sa Vračara.

Popularni Sani je sjedio na klupi SR Jugoslavije četiri godine i tu selekciju 1998. godine odveo na Svjetsko prvenstvo, koje je bilo održano u Francuskoj.

- Jedino me je Željko Ražnatović Arkan stalno pitao zašto ne pozivam njegove igrače iz šampionskog sastava Obilića. I onda sam u prijateljskoj utakmici s Baskijom pozvao Rankovića, Jevrića i još neke - rekao je Santrač za Sport.

Slavko je Santrač!

Malo ljudi zna da je legendarni Sani bio inspiracija za čuveni strip "Mirko i Slavko".

Glavni autor "Mirka i Slavka" je bio crtač Desimir Žižović Buin, uz brojne saradnike.

Po stripu je snimljen i istoimeni dugometražni film u režiji Branimira Torija Jankovića, a jedan od glavnih likova Slavko, je nedavno preminuli jugoslovenski fudbaler i trener Slobodan Santrač. Santrač je bio Slavko, dok je Mirko bio nacrtan po autorovom sinu. Umjetnikov sin i Santrač su bili najbolji drugovi u Gornjem Milanovcu. "Mirko i Slavko" nastali su tako što je Jugoslavenska narodna armija optužila sve dotadašnje stripove za "antipatriotizam", pa je tadašnja vlast željela neki strip koji će se baviti temama vezanim za narodnooslobodilačku borbu.

Tagovi