Fudbal

Iskra pokvarila rođendansko slavlje Budućnosti

Odigrano 27. kolo Prve fudbalske lige Crne Gore, plavi poraženi nakon 14 utakmica, a izgubili su od svojih bivšig igrača

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Budući prvak je imao impresivan niz od 14 utakmica bez poraza, 18 bodova više od drugoplasiranog aktuelnog šampiona, djelovao je dominantno i prije i nakon korone, ali bez - očigledno - glavnih igrača (Petar Grbić, Periša Pešukić i Miloš Raičković nisu igrali zbog kartona) Budućnost nije prava Budućnost.

Stigao je poraz i to upravo na dan kada su "plavi" proslavili 95. rođendan (12. jun) - Iskra je na pogon bivših igrača Budućnosti Ivana Vukovića, Lazara Maleševića i Balše Boričića i budućeg veziste Podgoričana Milana Vukotića (ovu sezonu igra na pozajmici u Iskri iz Budućnosti) razmontirala "plave" rezultatom 4:1. Prvo poluvrijeme je bilo dosadno, ali je drugo donijelo bolju predstavu, a "građani" su pokazali više, učvrstili su se na trećem mjestu koje garantuje Evropu, te nastavili da pritiskaju Sutjesku na drugoj poziciji.

Tako je Iskra obradovala svoje vjerne navijače, a pokvarila rođendansko slavlje Budućnosti. Tračak nade za makar remi i nastavak niza nepobjedivosti donio je napadač Aleksandar Vujačić koji je pogodio na asistenciju Draška Božovića za 2:1, ali su se onda "ukazali" lob Maleševića i evrogol Boričića.

Aktuelni, ali odlazeći šampion Crne Gore je odreagovao nakon dva remija i poraza u derbiju od Budućnosti slavivši nakon 93 dana - Sutjeska je u Nikšiću odradila posljednjeplasirani Grbalj (4:1), prišla "plavima" na opet nedostižnih "minus 15", ali što je važnije odbila je napad Iskre koja još nije odustala od drugog mjesta.

Golove za "plavo - bijele" su postigli Božo Marković (dva), Vladan Bubanja i Marko Ćetković i tako su gurnuli Nemanju Kartala (potpisao pogodak za 1:1) i "trikolore" ka Drugoj ligi, jer Grbalj devet kola prije kraja ima samo 19 bodova... Spas je (pre)daleko.

A super važan trijumf u borbi za opstanak ostvario je Petrovac pod Golubinjom - "nebeskoplavi" su pobijedili desetkovane "rudare" sa 2:0 golovima Milivoja Raičevića i dalekometnom paljbom Andrije Ražnatovića čiji je šut sa tridesetak metara putovao dugo, a ni odbrana, ni golman Rudara nisu bili spremni na to. A morali su.

Petrovac je sa nova tri boda poletio na "plus šest" u odnosu na baraž zonu, dok je "otišao" na "plus 12" što se tiče posljednjeg mjesta na tabeli koje vodi u Drugu ligu, dok je Rudar uprkos porazu još uvijek siguran: ima osam bodova više od baraža, a 15 od Druge lige.

Podgorica i Zeta su imali priliku da naprave veliki korak ka četvrtoj poziciji koja garantuje Evropu ukoliko Budućnost ili Sutjeska osvoje Kup, ali nisu uspjeli. Razlika između njih je ostala ista - tri boda u korist "vukova".

Prvi šampion nezavisne Crne Gore je odigrao neriješeno bez golova protiv OFK Titograd (0:0), Zeta je nastavila sa solidnom formom, dok "romantičari" nisu slavili na 10. utakmici zaredom (pet remija, pet poraza). Sa druge strane, najmlađi prvoligaš je na svojoj DG areni vodio protiv Koma golom Matije Božanovića, a Kom je izjednačio preko veterana Nedeljka Vlahovića, koji je Zlatičanima zadržao nadu da mogu da se nadaju opstanku bez baraža.

SEMAFOR 27. KOLO

SUTJESKA - GRBALJ 4:1

Božo Marković 41, 70, Vladan Bubanja 67, Marko Ćetković 73. penal - Nemanja Kartal 43.

RUDAR - PETROVAC 0:2

Milivoje Raičević 29, Andrija Ražnatović 37.

OFK TITOGRAD - ZETA 0:0

PODGORICA - KOM 1:1

Matija Božanović 67. - Neđeljko Vlahović 90+4.

ISKRA - BUDUĆNOST 4:1

Ivan Vuković 56, Milan Vukotić 67, Luka Malešević 89, Balša Boričić 90+2. - Aleksandar Vujačić 78.

TABELA: Budućnost 63, Sutjeska 48, Iskra 44, Zeta 38, Podgorica 35, Rudar 34, Petrovac 31, Titograd 26, Kom 25, Grbalj 19.