Fudbal

"Pravda za Flojda", ali ne u Mađarskoj

Autori mondo.me Vladimir Sukdolak

Fudbaler Ferencvaroša dobio je pismeni ukor jer je na majci imao ispisano "Pravda za Flojda".

Izvor: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Mađarski fudbalski savez uručio je pismeni ukor igraču afričkog porekla Tokmaku Nguenu.

Ofanzivni fudbaler Ferencvaroša i nesuđeno pojačanje Partizana pretprošle zime - bio je strelac prvog gola na utakmici protiv Puškaš Akademije (1:1) u 28. kolu mađarskog šampionata.

Momak roditelja iz Južnog Sudana, koji je rođen u izbegličkom kampu u Keniji, pogodak je proslavio pokazivanjem majice na kojoj je pisalo "Pravda za Flojda".

Na taj način Nguen je podržao proteste širom Sjedinjenih Američkih Država zbog brutalnog ubistva Džoržda Flojda. Smrt afroamerikanca ubijenog od strane policajca u Mineapolisu prilikom hapšenje izazvala je burne demonstracije širom Amerike, ali i pobunu mnogih sportista širom planete.

Disciplinska komisija mađarskog Saveza skrenula je pažnju Nguenu, najboljem fudbaleru prvenstva u prvom dela sezone, da će u slučaju da se ponovi prekršaj naredne kazne biti drastičnije.

FIFA je pozvala organizatore fudbalskih takmičenja da primene "zdrav razum" i da ne sankcionišu igrače koji na sličan način kao i Nguen budu tražili pravdu za Flojda tokom utakmica.

"FIFA u potpunosti razume dubinu osećanja i zabrinutost koju su izrazili mnogi fudbaleri u svetlu zbog tragičnih okolnosti u slučaju Dordža Flojda", napisano je u sedištu FIFA. Nemački fudbalski savez istražuje četiri slična slučaja u Bundesligi, uključujući i gest američkog "veznjaka" Vestona Mekenija, koji je preko dresa Šalkea nosio traku s rukom ispisanom porukom "Pravda za Džordža".

Tagovi