A deluje zabavno

Najbliži saradnik otkriva detalje: Igračima je dosadio Mauricio Sari

Autor Dušan Ninković

Napoli, pa samo jedna sezona u Čelsiju i zatim Juventus. Zašto nije uspelo u Londonu?

Izvor: Guliver/Alessandro Sabattini/Getty Images

On je klupska legedna u očima navijača Čelsija, a tokom prethodne sezone je ponovo bio u klubu, u drugačijoj ulozi. Đanfranko Zola je bio pomoćni trener u stručnom štabu Mauricija Sarija i sada otkriva neke detalje te saradnje.

Italijanski trener je uspeo da osvoji Ligu Evrope, ali navijačima nije ostao u sjajnom sećanju. Projekat sa njim nije uspeo, napustio je klub nakon jedne sezone, a imao je i konflikte sa publikom tokom boravka u Londonu. Zola tvrdi da ni igračima nije bilo zabavno.

Sari je u klub stigao nakon što je napravio dobre rezultate u Napoliju, gde je izgradio specifičan stil igre. Zato su očekivanja od boravka u Londonu bila ogromna.

''Na početku, igrači su podržali svaku našu ideju. Bili su fantastični. Problemi su počeli da nastaju kada su se utakmice ređale, a mi igrali iz nedelje u nedelju. Stvari su se ponavljale, igrači su postajali umorni zbog toga. Postalo im je dosadno'', otkriva pomoćni trener iz te sezone.

Đanfranko Zola je dres Čelsija nosio od 1996. do 2003. godine, a godinama je bio i reprezentativac Italije. U nastavku razgovora se prisetio svojih početaka i toga kako se on osećao kada mu je postajalo dosadno.

''Dosada je deo našeg posla. nekada je potrebno da ti postane dosadno kako bi promenio neke stvari u svom radu. Sećam se kada sam počinjao da igram fudbal. Da bi mi udarci postali rutina, morao sam da ih izvedem 300-400 puta. Bilo je trenutaka kada sam bio umoran i kada mi je bilo dosadno, ali ako želite uspeh, morate da prođete kroz to'', ističe Italijan.

Nakon sezone u kojoj je prvi put predvodio neki inostrani klub, Sari se vratio u rodnu zemlju. Osovjio je prvi veliki trofej u karijeri, a zatim preuzeo Juventus, dugogodišnjeg šampiona Italije. Sa tim timom je još uvek u konkurenciji za tri trofeja.

Ekipa iz Torina treba da odigra polufinalni dvomeč u kupu protiv Milana, u Ligi šampiona im predstoji revanš osmine-finala protiv Liona, dok su u prvenstvu na prvoj poziciji. Nju će do kraja sezone braniti od Lacija.