"TAČNO JE"

Novo tržište: Red Bul i gazde Sitija se otimaju za klub iz Rusije!

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Izgleda da dve velike kompanije žele da prošire svoj portfolio fudbalskih klubova.

Izvor: Guliver/Getty images/Friedemann Vogel, Friedemann Vogel/Bongarts

Novo tržište je u igri - "Red Bul" i "Siti Fudbal Grup" okreću se kupovini klubova u istočnoj Evropi!

Vlasnici klubova kao što su Lajpcig, Salcburg i Mančester siti gledaju ka - Rusiji!

Izgleda da se dve velike kompanije okreću novom tržištu u potrazi za novim klubovima, a jedan od njih igra u ruskoj Premijer ligi.

U pitanju je Ufa, klub osnovan 2009. godine koji se nalazi u Republici Baškortostan. Ovu vest potvrdio je Rostislav Murzagulov, jedan od ljudi iz uprave kluba.

"Tako je, Ufa, kao jedan od komercijalno najefikasnijih sportskih klubova u Rusiji, je već dugo predmet interesovanja veliki ruskih i međunarodnih kompanija", počeo je Murzagulova za "Pravdapfo".

"Možemo da potvrdimo da su među zainteresovanima i austrijska i arapska kompanija", rekao je, aludirajući na "Red Bul" i "Siti Fudbal Grup".

"Takođe, ovde ne govorimo o prodaji celog kluba, jer je on u vlasništvu republike i dvotrećinski je u vlasništvu stanovništva. Radujemo se tome ukoliko novi investitor bude u mogućnosti da dodatno razvije klub i pregovori se nastavljaju", rekao je Murzagulov.

"Red Bul" u svom vlasništvu već ima klubove kao što su Lajpcig, Salcburg, Njujork Red Buls, Red Bul Brazil i Lifering. Ipak, njima bi problem mogla da bude birokratija iz UEFA, pošto evropska kuća fudbala teško da će dozvoliti da postanu vlasnici još jednog kluba koji bi mogao da se nadmeće u njihovim takmičenjima.

Sa druge strane, "Siti Fudbal Grup" je u vlasništvu Mančester sitija, Njujork sitija, Melburn sitija, Đirone, Jokohame, Montevidea, Mumbaija, a od nedavno i belgijskog Lomela.