LAKI OTKAZI!

Gdje su najčešće "sječe trenera": Crna Gora u TOP10!

Autori mondo.me Milutin Vujičić

Podatak koji nije za pohvalu...

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Međunarodna fudbalska opservatorija (CIES) napravila je zanimljivo istraživanje koje još jednom pokazuje da su treneri na ovim prostorima "potrošna roba".

Naime, oni su se bavili analizom smjena trenera od januara 2015. do decembra 2019. godine, a koje pokazuje da se "trenerska vrteška" najčešće okreće u Boliviji. U ovoj južnoameričkoj zemlji prosječan broj smijenjenih trenera po klubu je nevjerovatnih 9,1!

"Najgori" od svih je Real Potosi koji je u tom periodu, vjerovali ili ne, promijenio čak 20 trenera, što znači da su oni u tom periodu vodili klub u prosjeku na tek oko 11 mečeva.

Nažalost, crnogorska liga ne zaostaje mnogo.

Crna Gora je osma na listi pošto su klubovi otpuštali u prosjeku 6,4 trenera, što je zaista podatak koji nimalo nije za pohvalo i koji govori da rukovodstva nemaju strpljenja za nekoliko slabijih rezultata.

Od zemalja u regionu Bosna i Hercegovina je na petom mjestu (7 trenera), Albanija deveta (6,4), a Srbija deseta. U deset "najgorih" nalaze se još Tunis, Alžir, Saudijska Arabija, Paragvaj i Kipar, što nije baš sjajno društvo.

CIES navodi da je idealna zemlja za trenere Švedska, gdje najmanje otpuštaju trenere (2,6 po klubu), dok je samo 30 klubova od 766 analiziranih zadržalo istog trenera kao i na početku analize.

Tagovi