Fudbal

"Moguće je da se sezone u Evropi usklade sa kalendarskom godinom"

Autor Pavle Knežević

Potpredsednik FIFA kaže da tu ideju ne treba odbacivati...

Izvor: Guliver, Aitor Alcalde/Getty Images Europe

Potpredsednik FIFA Viktor Montaljani rekao je da "postoji mogućnost" da se evropska fudbalska sezona pomeri i uskladi sa kalendarskom godinom, kao i da je to ideja o kojoj treba razgovarati.

Razlog, naravno, svi znamo – pandemija koronavirusa. Ovo je slična ideja onoj koju su iznela trojica francuskih trenera ranije u toku vanrednog stanja.

Montaljani je u intervjuu za italijanski Radio Sportiva, koji su preveli engleski mediji, rekao da bi se ovo pomeranje uskladilo sa Svetskim prvenstvom u Kataru, koje će se 2022. održati u novembru i decembru.

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je ranije da će fudbal biti potpuno drugačiji kada se takmičenje nastavi, kao i da bi ovaj prekid mogao da bude dobra prilika da se promeni preopterećeni kalendar, koji traje do 2024.

"Imamo ovu šansu jer će se Mundijal u Kataru 2022. održati u novembru i decembru i to je jedna od ideja", rekao je Montaljani, koji je predsednik severnoameričke konfederacije, KONKAKAF.

"Ovde u Amerikama se sezona već igra u kalendarskoj godini, tako da bi to rešenje možda moglo da se iskoristi u Evropi i Africi. To je mogućnost o kojoj treba razgovarati na nacionalnom i kontinentalnom nivou. Ne treba je odbacivati, jer bi ona mogla da bude rešenje za ovo zimsko Svetsko prvenstvo", rekao je on.

Nekoliko velikih evropskih liga, uključujući i "veliku četvorku", prvenstva Italije, Nemačke, Engleske i Španije, nameravaju da završe trenutne sezone, što bi opet moglo da dovede do odlaganja sezone 2020/21.

UEFA takođe namerava da završi Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Tagovi