Fudbal

Počela testiranja igrača u Bundesligi, Angela može da kaže STOP!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Uprkos početku testiranja fudbalera na koronavirus upitan nastavak Bundeslige.

Izvor: Alex Grimm/Bongarts

Da li će 9. maja ili eventualno 16. maja ponovo krenuti Bundesliga?

Odgovor na ovo pitanje trebalo bi da dobijemo danas nakon sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih pokrajina, a dok se čeka ishod stižu informacije koje idu u prilog ali i protiv nastavka Bundeslige.

Naime, počelo je testiranje fudbalera u dve najjače muške lige, Bundesligi i "Cvajti" prema nacrtu o testiranju igrača i higijenskim pravilima, koji je pripremilo Udruženje profesionalnih klubova (DFL), a odobrilo Ministarstvo rada.

Iz Nemačke fudbalske lige (DFL) rekli su za novinsku agenciju DPA da će testovi početi da se obavljaju odmah.

Za privođenje sezone kraju biće potrebno hiljade testova, a to je je podstaklo kritike u javnosti da takav plan troši neophodne resurse u borbi protiv koronavirusa.

Iz Instituta za javno zdravstvo Nemačke prošle sedmice su rekli da bi se testiranje trebalo fokusirati na ljude koji imaju simptome ili su bili u kontaktu sa obolelima od COVID-19.

Istovremeno pada podrška javnosti planu da se Bundesliga nastavi bez publike na stadionima.

Tek trećina Nemaca podržava plan, dok je 49 odsto protiv, a 18 odsto je neodlučno, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sproveo berlinski institut "Infratest dimap".

Početkom aprila za nastavak sezone bez gledalaca bilo je 52 odsto, a 30 odsto protiv, uz takođe 18 odsto neodlučnih

Zagovornici povratka fudbala željno očekuju ishod sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, ali nemački mediji navode da bi odluka mogla biti negativna ili da bi fudbal mogao biti stavljen u drugi plan tako da bi video konferencija mogla proći bez odluke o Bundesligi.

Plan DFL-a o početku Bundeslige i Cvajte uz striktno određene mere je podržalo i ministarstvo rada, ali se zbog tog našlo na udaru javnosti, a protiv je i sindikat policije Severne Rajne – Vestfalije koji je zabrinut zbog okupljanja navijača „u blizini stadiona, ispred hotela u kojima su igrači i gradskim jezgrama''.

„To je nešto što moramo sprečiti. I dalje ne znamo kako da zaustavimo korona virus, ali znamo da utakmice bez publike svakako mogu privući hiljade fanova“, upozorio je zamenik predsednika policijskog sindikata, Mihael Mac.

Takav slučaj desio se upravo na jedinoj utakmici Bundeslige odigranoj bez publike u martu, kada je Borusija Menhengladbah dočekala Keln, a ispred stadiona Borusija Park okupile su se stotine domaćih pristalica.

Bundesliga i Cvajta prekinute su 13. marta nakon što je odigrano 25 kola, a lidersku poziciju na tabeli držao je minhenski Bajern sa 55 bodova, četiri više od drugoplasirane Borusije Dortmund.

Tagovi