Fudbal

Eduardu je kost iskočila iz čarape: Najgora povreda koju sam IKADA video!

Autori mondo.me Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Ima tome već punih 12 godina...

Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe, Guliver/Getty Images/Clive Mason

Premijer liga je imala svojih brojnih teških povreda koje i dalje pamtimo. Možda je najupečatljivija ona koju je doživeo Petr Čeh 2006. godine, kada mu je lobanja pretrpela takav udarac da je do kraja karijere morao da nosi posebnu kacigu.

Rajan Mejson je godinama kasnije doživeo još goru povredu glave, koja mu je ne samo okončala karijeru, već i ugrozila život. Ali možda i najupečatljivija u vizuelnom aspektu bila je ona Eduarda da Silve.

Brazilac sa hrvatskim pasošem je te sezone nastupao za Arsenal i nije mu išlo loše.

Spremao se za Evropsko prvenstvo sa Hrvatskom, gde je mogao da istinski zablista, ali tog 23. februara 2008. godine, u njegovoj karijeri više ništa nije bilo isto.

Na meču između Arsenala i Birmingema, Martin Tejlor je svojim startom nad napadačem doveo do Eduardovog loma noge.

Bio je to otvoreni prelom, Eduardova karijera je bila praktično uništena, a svega se 12 godina kasnije prisetio Geri Luin.

Arsenalov fizioterapeut je prvi utrčao na teren da pruži igrači podršku...

"Nikad neću to zaboraviti. To je verovatno najteža povreda koju sam video u životu. I kad vidite tako nešto, ostane vam urezano u sećanju. Kada sam ušao na teren primetio sam da mu je zglob dislociran, imao je nepravilan oblik. Video sam kako mu kost viri iz čarape, znao sam da je otvoren prelom", počeo je Luin.

"Eduarno je bio u velikoj nevolji, prvo sam ga uhvatio za zglob kako bih se uverio da ne može da ga pomeri. Naterao sam Fabregasa da priča sa Eduardom, kako bismo saznali kako se oseća."

Ali sklanjanje igrača sa terena bilo je samo početak.

"Najvažnije je bilo smiriti Eduarda. Uspeli smo da mu osiguramo zglob i da ga iznesemo sa terena. Prebačen je u bolnicu, a operacija je trajala nekoliko sati. U toj bolnici su lečeni vojnici koji su stradali u Avganistanu. Hirurg koji je operisao Eduarda je bio jako dobar i tih stvari se nagledao tokom godina", dodao je Luin.

Ako se ne sećate povrede, bitno je da vam naglasimo da video koji sledi nije za one sa slabim stomakom...

Eduardo da Silva, povreda zgloba
Izvor: YouTube/Adrian Gornik