Fudbal

Olimpijakos pred IZBACIVANJEM iz lige: Namještao je utakmice!

Izvor mondo.rs

Afera iz 2015. godine polako dobija epilog. Olimpijakos je sve bliži selidbi u niži rang, a Marinakis zatvoru.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Svet i Evropa se bore sa pandemijom korona virusa, a u Grčkoj pokušavaju da se reše "prljavština" u tamošnjem fudbalu i da sve počinioce teških prevara poslednjih godina strogo kazne.

Prvi na tapetu je ni manje ni više nego Olimpijakos i to zbog poznate afere iz 2015. godine, kada su crveno-bijeli optuženi za namještanje utakmica.

Klub iz Pireja je 44 puta bio šampion Grčke, ali izgleda da nisu sve pobede bile "čiste", posebno nekoliko godina unazad. Crveno-bijeli su od poslednja 23 prvenstva osvojili čak 19, a prvaci nisu bili samo 2004, 2010, 2018. i 2019, kada su Panatinaikos (dva puta), AEK i PAOK uspijevali da se popunu na tron.

Međutim...

Olimpijakos se tereti za namještanje utakmica protiv Anartozisa iz 2015. i zbog toga bi mogao ove sezone da ostane bez titule (ako se uopšte prvenstvo nastavi), ali i da od sledeće bude član nekog od nižih rangova, možda čak i amaterskog.

Pirejci su tada pobijedili 2:1, a istraga je pet godina kasnije dovela do toga da 15 osoba bude opuženo, među kojima je i bivši trener Crvene zvezde Rikardo Sa Pinto, koji je u to vrijeme vodio Anartozis.

Kako navodi portal "sdna.gr", ta utakmica nije jedina u kojoj je Olimpijakos nečasno stigao do tri boda, već jedna od nekoliko. Svi oni su optuženi prema odredbama člana 27. Grčkog fudbalskog saveza (EPO) o "namještanju rezultata i utakmice u svrhu klađenja“. Navodi istražnog odjeljenja Etičke komisije EPO-a prosleđeni su pravosudnom odjeljenju iste komisije.

U "prljave igre" navodno je umiješan i Panatinaikos, koji se te sezone borio za titulu sa najvećim rivalom. "Zeleni" će se tek teretiti da su namjestili jedan meč. U optužnici tužioca Konstantinosa Stamadianoua pominju se i klubovi koji su se borili za opstanak.

Sudijama spornih mečeva Ilijas Spatasu, Aleksandrosu Dimitropolusu, Konstantinosu Joanidisu i Apostolosu Ambarkiolisu, kao i "osmorki" iz "koalicije" u kojoj su brodovlasnik i prvi čovek Olimpijakosa Evangelos Marinakis, članovi Fudbalskog saveza Grčke Todoros Kuridis, Jorgos Saris, Aristides Statopulos (umešani u šest namješenih mečeva), Nikolas Pruncos, Joanis Papakonstantinu, Džordž Duros i Tanasis Briakos, koji se terete da su "kontinuirano učestvovali u aktima manipulacije na fudbalskim utakmicama" prijete višegodišnje robije i doživotno izbacivanje iz fudbala.

PAOK-u je u toku sezone, prije pandemije korona virusa, oduzeto sedam bodova, zbog čega se Oli našao na korak od nove titule i prve posle dve sušne sezone.




Tagovi