Fudbal

UEFA: Svi završite takmičenja, ali i MENJAJTE format ako mora!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

"Stroga preporuka UEFA je da se prvoligaška takmičenja završe", saopšteno je posle današnjeg video-sastanka.

Izvor: Christof Koepsel/Bongarts, Guliver

Pandemija korona virusa evropskom fudbalu pravi probleme već puna dva meseca, a poslednji sastanak evropske fudbalske unije doneo je do sada najjasnije odgovore kako rešiti trenutnu krizu i dovršiti započetu sezonu.

Video sastanak Izvršnog komiteta UEFA ovog četvrtka rezultirao je u važnim preporukama, u kojima se urgira da nacionalni šampionati budu odigrani do kraja, na ovaj ili onaj način!

Nakon nedelja i meseci priča o tome šta će i kako će UEFA odlučiti, hoće li sezona biti odigrana do kraja i raznih drugih spekulacija, UEFA sada ima najjasniji plan.

"Stroga preporuka UEFA je da se prvoligaška takmičenja završe. Ipak, UEFA naglašava da je zdravlje igrača, publike i svih koji imaju veze sa fudbalom na prvom mestu", jedan je od zaključaka UEFA sa video sastanka.

Za njih je idealan scenario, ukoliko pandemija korona virusa to dozvoli, da domaća takmičenja budu dovršena do kraja u svom originalnom formatu, ali su svesni da to možda neće biti moguće.

Zato UEFA kaže - ako treba, menjajte sistem, samo dovršite takmičenja!

To bi značilo da neke lige mogu da budu skraćene ili čak eventualno dovršene kroz plej-of formate, ukoliko nacionalni savezi i organizatori tih liga procene tako nešto kao logično rešenje.

Iako se prvo pominjalo da će UEFA kažnjavati lige i saveze koji prevremeno završe sezonu, sada je UEFA poručila da postoji mogućnost za takve izuzetke, gde se kao uslovi pominju zakoni u državama kojima se zabranjuju sportska dešavanja (kao što je slučaj sa Holandijom i Eredivizijom), ekonomski problemi...

Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Ukoliko se neke lige tako prevremeno završe, te lige će morati da odrede na koji način će se timovi kvalifikovati za UEFA takmičenja z sezoni 2020/21. 

Tu je jasna još jedna poruka UEFA - mesta u njenim takmičenjima moraju da budu bazirana na sportskim zaslugama!

UEFA, ipak, zadržava pravo da odbije da izda licencu nekim od klubova koji bi plasman u njena takmičenja izborili kroz lige koje su prerano završene, poput holandske Eredivizije, a to bi se sve naknadno odlučivalo.

Takođe, evropska kuća fudbala je potvrdila da će EURO zadržati zvanično ime "EURO 2020" iako se održava 2021. godine.

Jedan od razloga je što je 2020. godine tačno 60 godina od prvog Evropskog prvenstva, dok će time "cela fudbalska porodica moći da se priseća kako se ujedinila u vanrednoj situaciji kakva je pandemija Covid-19".

Što se tiče Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, ono je bilo zakazano za period od 9. do 26. juna 2021. godine, ali će odluka o konačnom datumu biti doneta 27. maja ove godine.

Razlog za sve izvesnije pomeranje tog turnira jeste odlaganje seniorskog turnira za naredno leto, čime bi dva takmičenja bila u koliziji.

Tagovi