Fudbal

U Švedskoj BAŠ ne mare za "koronu": Od juna fudbal PRED PUBLIKOM!?

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Mere u njihovoj državi su značajno slabije nego u većini Evrope, a to bi moglo da se prenese i na sportske događaje.

Izvor: Guliver/Getty images/Shaun Botterill

Fudbalska liga Švedske trebalo je da počne početkom aprila, ali je zbog pandemije korona virusa odložena do daljnjeg.

Pošto su mere u borbi sa opasnom zarazom u toj državi dosta slabije nego u većini Evrope, to bi moglo da se prenese i na sportske događaje. 

Naime, u utorak su dve najbolje lige Švedske - Olsvenskan i Superetan - objavile da su odredile 14. jun kao datum nastavka sezone i to - pred navijačima!

"Otkako su odložena prvenstva, cilj je bio da prve utakmice odigramo početkom juna. Sada možemo da kažemo da je datum kojem težimo 14. jun. Imamo ambiciju da i dalje dozvolimo navijačima da dođu na stadione, ali stalno pratimo razvoj pandemije korona virusa u celini i moguće su nove smernice vlasti", navedeno je u saopštenju švedskih fudbalskih liga, koje je preneo "Gardijan".

Druga fudbalska prvenstva u Skandinaviji imaju drugačije pristupe.

Danska, na primer, planira da ponovo startuje 17. maja i da završi sezonu do kraja jula, ali bez prisustva publike.

Kao što je poznato, u Švedskoj rade škole, restorani i prodavnice uz samo apel premijera Štefana Leftena da se građani ponašaju kao "odrasli" ljudi, što bi značilo da drže distancu i vode posebnu brigu o ličnoj higijeni.

Zamenik glavnog epidemiologa Švedske, Anders Valensten, rekao je da je u poslednja tri dana zabeleženo 185 smrtnih slučajeva od Covid-19. Ukupno je od korona virusa u toj zemlji preminulo 1.765 osoba.

Većina tih slučajeva desila se u prestonici Stokholmu, iako je Valensten sugerisao da je vrhunac pandemije u glavlom gradu prošao 15. aprila, mada pad još nije vidljiv u podacima.

"Vrhunac se desio prije nešto više od nedelju dana, barem prema ovom modelu, i svaki dan možemo očekivati ​​manje slučajeva", rekao je švedski epidemiolog.