Fudbal

Setili se posle 115 godina: Mi smo najstariji profesionalni klub na svetu!

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Kristal Palas tvrdi da su stvari drugačije od onoga kako se do sada smatralo.

Izvor: Guliver/Getty images/Dan Istitene, Dan Istitene/Getty Images Europe

Najstariji fudbalski klub na svetu je Šefild FC. Osnovan je 1857. godine, šest godina pre osnivanja Fudbalske asocijacije, najstarijeg fudbalskog saveza na svetu.

A najstariji profesionalniklub na svetu je Nots Kaunti, osnovan 1862. godine, i to svi zaljubljenici u fudbal znaju. Ali, da li je baš tako?

Da bi vrlo lako moglo da bude drugačije tvrde u Kristal Palasu, aktuelnom premijerligašu.

Kako je preneo "Skaj Sports", Kristal Palas tvrdi da nije osnovan 1905. godine, kako je do sada stajalo u svim zvaničnim izvorima informacija, već navode da su posle istraživanja došli do potvrde da je taj klub zapravo osnovan 1861. godine.

U okviru aktuelnog grba kluba sa "Selhurst parka" se nalazi i "1905", ali bi njega mogla da zameni brojka umanjena za 44.

Autor Piter Maning je svojim istraživanjem navodno došao do informacija da je Palas bio jedan od osnivača Fudbalske asocijacije i da su svoju prvu utakmicu odigrali u martu 1862. godine.

Fudbalska asocijacija prepoznaje Nots Kaunti kao najstariji profesionalni klub na svetu, a tu titulu Palas hoće da preuzme u svoje ruke.

""The Crystal Palace" je bio prvi zabavni park na svetu i bio je u vlasništvu "Kristal Palas kompanije". Sve što ima veze sa Palasom i njegovim stadionom, bilo je deo ove kompanije, uključujući i Kristal Palas kriket klub, osnovan 1857. godine, u okviru kojeg je osnovana fudbalska sekcija 1861. godine", objasnio je Piter Maning za zvanični sajt kluba.

"Bez kompanije "Kristal Palas", ne bi bilo ni fudbalskog kluba Kristal Palas. On je uvek bio deo te kompanije i taj klub sada može da se nazove najstarijim profesionalnim klubom na svetu", razjasnio je autor dileme.

Nakon ovog otkrića, član Premijer lige - koji je trebalo da u septembru proslavi 115 godina postojanja - najavio je da će sledeće godine proslaviti 160. godišnjicu kluba.

Sve ovo bi trebalo da verifikuje i tamošnja Fudbalska asocijacija...