Fudbal

"Za početak, fudbal samo na TV-u, ali bolje i to nego da ga nema nikako"

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin veruje da ćemo ponovo uživati u fudbalu, pred punim stadionima, ali je potrebno vreme da se stvari normalizuju, zbog čega svi moramo biti veoma strpljivi.

Izvor: UEFA - Handout/Getty Images Europe

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin u intervjuu koji je dao za italijanski "Korijere dela Sera" pričao je o povratku fudbala, koji će bez sumnje doživeti određene promene uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Postoji mnogo sumnje, a malo uverenja, o neposrednoj budućnosti fudbala. Ne postoji tačno određen datum, ni pod kojim uslovima će se to desiti, niti da li će sva takmičenja biti odigrana do kraja.

Prvi čovek evropskog fudbala pokušao je da odgovori na ova pitanja u razgovoru za italijanski list.

"Prioritet je sačuvati zdravlje igrača, trenera i navijača. Optimista sam i verujem da postoje opcije kako da nastavimo i završimo prvenstva. Možda će to biti bez gledalaca, ali najvažnije je da se igra", poručio je Čeferin.

Slovenac je istakao da svi zajedno moramo biti strpljivi.

"U teškim vremenima, ljudi će shvatiti da je normalno da utakmice gledaju na TV-u. Još je rano da kažemo da nećemo biti u mogućnosti da završimo sezonu. Bio bi to ogroman udarac za klubove i lige. Moramo poštovati odluke vlasti i čekati da ponovo zaigramo."

Izvor: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Svestan je predsednik UEFA da će morati da prođe određeno vreme dok se gledaocima ne omogući dolazak na stadione.

"Na početku, moći ćemo da gledamo fudbal samo na TV-u, ali i to je bolje nego da ga nema uopšte. Mere će biti vremenski ograničene i jednog dana vratićemo se u normalu, sa punim stadionima", poručio je Čeferin.

Potvrdio je da fudbalska sezona mora biti završena najkasnije do kraja avgusta, inače će biti veoma teško organizovati sezonu 2020/21.

"Teško da prvenstva možemo završavati u septembru ili oktobru. To bi bio veliki udarac na kalendar za narednu sezonu."

Nema sumnje da će mnogi pretrpeti finanijsku štetu, klubovi, lige, pa i sama UEFA. Zbog toga je Čeferin svestan važnosti da takmičenja budu privedena kraju.

"Ako budu završena, finansijske posledice biće ograničene."

Čeferin je na kraju poručiio da će finanijski fer-plej biti olakšan u narednom periodu, ali nema govora o tome da će biti ukinut.