Fudbal

Kako je buknula pandemija u Španiji: Put u Liverpul nije smeo da se desi!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba Izvor Anadolija

"Fudbal bez prisustva navijača je moguć pošto je to jedino fer rešenje da se takmičenja završe i da rezultati odražavaju stvarnost", rekao je gradonačelnik Madrida.

Izvor: Guliver/Getty images/Julian Finney

Gradonačelnik Madrida Hoze Luis Martinez-Almeida kritikovao je odluku da se navijačima Atletika dozvoli da putuju u Liverpul na utakmicu Lige šampiona, koja je odigrana 11. marta.

Revanš susretu osmine finala Lige šampiona, u kojem je madridski klub nakon produžetaka slavio 3:2 i plasirao se u nastavak takmičenja, prisustvovalo je 3.000 navijača Atletika, a mnogi misle da je ta utakmica jedan od razloga što j na Pirinejima "buknula" pandemija.

U to vreme većina ostalih utakmica se zbog globalne pandemije korona virusa igrala bez prisustva publike.

Odluka da se dozvoli madridskim navijačima da prisustvuju susretu doživela je velike kritike, dok su zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji i Španiji upozorile da bi taj događaj mogao biti odgovoran za povećanje broja pozitivnih slučajeva na COVID-19.

"To je bila greška. Navijači Atletiko Madrida nisu smeli da otputuju u Liverpul", istakao je Martinez-Almeida za španske medije i nastavio:

"Fudbal bez prisustva navijača je moguć jer je to jedino fer rešenje da se takmičenja završe i da rezultati odražavaju stvarnost. U proleće i ljeto u Španiji neće biti događaja uz prisustvo velikog broja ljudi, a verovatno ni na jesen. Očito, situacija neće biti u potpunosti pod kontrolom. Moraćemo promeniti svoje navike i ponašanje, čak i nakon što nam se dozvoli da se vratimo na ulice."

Španska Primera prekinuta je 12. marta zbog globalne pandemije korona virusa, a u tom trenutku Barselona je bila lider sa 58 bodova, dva više od Real Madrida.

Španija je među najpogođenijim zemljama pandemijom. Do sada je zabeleženo 20.043 smrtna slučaja i više od 191.000 zaraženih. Za pandemiju korona virusa u Italiji se takođe smatra jedna utakmica Lige šampiona: Atalanta - Valensija.