Fudbal

Austrijanci prelomili: Niže lige stop, elita nastavlja, igraće se i kup

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Fudbalski savez Austrije doneo je zbog pandemije korona virusa odluku da prekine prvenstvo u svim nižim ligama, dok planira nastavak takmičenja u Bundesligi, drugoj ligi i finale Kupa.

Izvor: Guliver/Getty Images/Gabriele Maltinti, Gabriele Maltinti/Getty Images Europe

Predsedništvo Fudbalskog saveza Austrije ocenilo je da zbog aktuelnih ograničenja u cilju suzbijanja pandemije Covid-19 nije moguće regularno sprovođenje prvenstva. Oni su pronašli rešenje za delimičan nastavak fudbalskih takmičenja.

Odlučeno je da se završe sva takmičenja ispod druge lige u muškom fudbalu, kao i sva u ženskom, odnosno mlađih kategorija i futsal sezona, ali nije precizirano kada bi to moglo da bude, osim da će se već sledeće nedelje vratiti treninzima.

U Kupu je ostalo da se odigra samo finale između Red Bul Salcburga i drugoligaša Austrije Lustenau.

"Bilo je veoma teško doneti odluku da pokrajinski savezi prekinu sva takmičenja, ali zbog aktuelne situacije nije postojala alternativa. Zdravlje sportista je najviši prioritet. Mogućnost obnavljanja treninga za najvišu ligu je prvi korak ka normalnosti koji priželjkuju fanovi", podvukao je predsednik tamošnjeg saveza Leo Vindtner.

Austrijski vicekancelar nadležan za sport Verner Kogler najavio je da će prvoligaši dobiti mogućnost od ponedeljka da počnu da treniraju, ali u manjim grupama.

Po uzoru na Nemačku trening će obavljati mali broj igrača i oni će raditi uvek u istom sastavu, kako bi, ako dođe do zaraze, bilo moguće izolovati samo tu grupu.

Takođe je najavio i mogućnost nastavka prvenstva Bundeslige bez publike, ali uz uslov da pred utakmice, u roku od 24 do 48 sati, moraju biti testirani svi igrači i članovi stručnog štaba koji će se naći na terenu.

"Za sprovođenje, ali i nabavku testova biće nadležan savez, koji to sve mora i da isfinansira", poručio je Kogler.

Svim timovima koji će nastaviti takmičenje prosleđena su pravila koji se jasno moraju držati, a najavljeno je da će se prvo igrati finale Kupa.

Kada je reč o nižim ligama odlučeno je da ove sezone neće biti šampiona, niti ekipa koje ispadaju.

Ukoliko Bundesliga ipak ne bude mogla da se završi onda će, na osnovu stanja na tabeli nakon 22 odigranih kola, biti odlučeno ko će moći da igra u evropskim takmičenjima naredne sezone.

U trenutku prekida šampionata, na vrhu se nalazio LASK sa 54 boda, šest više od branioca titule, RB Salcburga.