Fudbal

Prosinečki o uspesima Zvezde, Dinama i tome da li je ljut na ljude iz FSBiH

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Od novembra prošle godine nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Evo šta kaže o tome, kao i o plasmanu crveno-belih i "modrih" u Ligu šampiona.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Reč Roberta Prosinečkog uvek ima težinu, pa i u trenutku kada se njegov Kajzeri nalazi na poslednjem mestu turskog prvenstva i predstoji mu veliki posao da - ukoliko sezona bude nastavljena - izbori opstanak.

Popularni "Žuti" se zimus vratio u Tursku posle neuspešne epizode na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

O otkazu koji je dobio, kao i nekim drugim temama, govorio je za Sportski žurnal

"Ma, ne, nisam ljut. Jednostavno, dešavaju se takve stvari, uzajamno smo to rešili. Na početku smo imali jako lepe rezultate, sada su velike šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo kroz baraž. Želim im sreću i uspeh", izjavio je Prosinečki.


Podsetimo, Robi je vodio "zmajeve" od januara 2018. do novembra 2019. godine i na 22 utakmice ostvario učinak od devet pobeda, sedam poraza i šest remija, uz gol razliku 29:21.

Na klupi BiH nasledio ga je Dušan Bajević, koji zbog pandemije korona virusa, još nije debitovao u ulozi selektora. 

Neizbežna tema u razgovoru sa Prosinečkim je Crvena zvezda, klub sa kojim se 1991. popeo na krov Evrope, a onda i godinu i po dana (od zime 2010. do leta 2012) bio trener. 

"Mnogo mi je drago što se stabilizovala i ostvarila kontinuitet igranja u UEFA takmičenjima. Zvezda i Dinamo su napravili čudo za ovaj deo Balkana, plasirati se u Ligu šampiona kroz nezgodne kvalifikacije veliki je uspeh. Znam koliko to znači i finansijski za klub. Došli su na dobar nivo, bilo je utakmica na kojima se pokazalo da se može parirati i najvećima, ali snovi o prolasku u osminu finala nisu realni", objektivan je Prosinečki.

Nekadašnji majstor u kopačkama osvrnuo se na nedavnu anketu uglednog španskog lista "Marka", u kom je njegova generacija Zvezdinih igrača zauzela sjajno treće mesto na listi najboljih klupskih ekipa ikada!

"Čudesno! Neverovatna je to pohvala za sve nas iz te generacije Crvene zvezde. Trebalo bi uživati u tom podatku. Sada smo u vremenu kad klubovi sa naših prostora nisu u prilici da budu ponovo šampioni Evrope, previše je ulaganja bogatijih. Teško može da se parira. Dodatnu dimenziju našem izboru daje podatak da je u pitanju jedan od najpoznatijih svetskih listova, zna se šta znače 'Marka', 'Gazeta', 'Lekip'. Zvezdina slava uvek će biti velika, naravno uz obavezu da se što je moguće više svajaju trofeji i izlazi u Evropu".

Govorio je i o promeni trenera u svom nekadašnjem klubu, odnosno dovođenju Dejana Stankovića umesto Vladana Milojevića. 

"Neće mu biti lako posle Milojevih velikih rezultata. Odlasci u Ligu šampiona finansijski su stabilizovali klub, znam da će se sada tražiti novi takvi uspesi. Drago mi je da je Zvezda na pragu nove titule, loše je što se ne zna kad će da se nastavi i kako će da izgledaju evropske kvalifikacije. To su problemi koji sve muče", zaključio je Prosinečki. 

Tagovi