Fudbal

Sećanje na Ronaldov šou PROTIV Junajteda i noć kada je O'Šej ostao bez daha

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Bilo je to 6. avgusta 2003. godine, a uspomene je evocirao Rio Ferdinand.

Izvor: Sandra Behne/Bongarts

Bio je 6. avgust 2003. godine kada su se na stadionu "Hoze Alvalade" u Lisabonu, u pirjateljskoj utakmici, sastali Sporting i Mančester junajted.

Meč je završen pobedom domaćina 3:1, međutim, umesto po rezultatu, taj duel biće upamćen kao prekretnica u daljoj karijeri danas jednog od najboljih fudbalera planete! 

Tada tek nokoliko meseci punoletni Kristijano Ronaldo zadavao je mnogo problema gostima iz Engleske, a vrlo brzo posle toga je predstavljen na "Old Trafordu", čega se skoro 17 godina kasnije prisetio bivši defanzivac Mančester junajteda, Rio Ferdinand. 

Sporting - Mančester junajted 3:1
Izvor: you tube

"Nakon prvog poluvremena Džon O'Šej se požalio da mu je ponestalo vazduha. Rekli smo mu da igra bliže Ronaldu, ali jedva je mogao da govori. Iskreno, Skols, Bat i ja razmišljali smo da bi bilo fascinantno da tog dečka dovedemo u Junajted".

Odsviran je kraj utakmice, a onda...

"Možda sat ili sat i po posle utakmice rečeno nam je da je Uprava kluba sve dogovorila oko Ronaldovog dolaska".

Član Junajteda, Kristijano je postao nekoliko dana kasnije, 12. avgusta, a ser Aleks Ferguson mu je mentor bio šest sezona.

Za to vreme Ronaldo je opremu slavnog engleskog kluba obukao ukupno 292 puta, a postigao je 118 golova.

Osvojio je devet trofeja, od čega tri u Premijer ligi – 2007, 2008. i 2009. godine, kada je došao kraj njegovom boravku u Engleskoj, a početak mandatu u Španiji, u dresu Reala, gde je "napravio svoje carstvo", osvojivši, između ostalog, četiri Lige šampiona, pre nego što je 2018. godine otišao u Juventus.