Fudbal

"Dijego je bio spreman da ide": Kako je propao Maradonin transfer u Šefild

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Imao je samo 17 godina kada je sve bilo spremno za seobu na Ostrvo, ali...

Izvor: Guliver, Getty Images/Getty Images Europe

Bila je 1978. godina kada je Dijego Armando Maradona već zaluđivao fudbalski svet.

Jedan od najboljih fudbalera plante ikada nastupao je u tim trenucima za Argentinos Juniors, za koji je od debija, 1976. godine, pa do 1981. na 166 utakmica u elitnom rangu postigao 116 golova. 

Klubovi širom sveta ludeli su za tinejdžerom, koji je kasnije tokom karijere na tlu Evrope nastupao za Barselonu, Napoli i Sevilju, a malo je nedostajalo, ipak, da mu prvi inostrani klub umesto "Blaugrane" bude - Šefild junajted!

Sve je, po rečima Džona Ludena, autora knjige "Maradonina avantura u Evropi", išlo ka tome da se iz Argentine preseli u Englesku.

Ali...

"Dijego je bio spreman da ide. Stigla je ponuda, oko 400.000 funti, kako bi u Šefild stigli Maradona i Karlo Fren. Čak su i avionske karte bile rezervisane. Ipak, njihovi pohlepni agenti zahtevali su više novca i cela priča je propala. Dijego je tad imao 17 godna i već je bio genije, tako da možete da kažete da su Englezi propustili istorijsku priliku", otkrio je Luden.

Na kraju se engleski tim odlučio za Aleksa Sabelju, dok je Maradona u Argentinosu ostao, kao što smo pomenuli, do 1981. godine, posle čega je prešao u Boku Juniors. 

Sjajne partije (28 golova na 40 utakmica) preporučile su ga Barseloni, gde je igrao dve sezone, a potom se preselio u Napulj, gde i dan-danas ima status božanstva, s obzirom na to da je tim sa stadiona San Paolo odveo do jedine dve titule u istoriji kluba.

Dogodilo se to 1987. i 1990. godine, a tokom boravka u gradu pod Vezuvom radovao se, između ostalog, i trofeju Kupa UEFA godinu dana pre prve titule u Seriji A.

Za Argentinu je nastupio 91 put i sa reprezentacijom 1986. godine pokorio planetu.