Fudbal

Prevremeni kraj Kalčo sezone? Evo ko je ZA, protiv i uzdržan

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Presek stanja u Italiji...

Izvor: Gulivet/Getty Images/Pier Marco Tacca

Tokom jučerašnjeg dana održan je video-sastanak rukovodstva Serije A, te predstavnika igrača i klubova, sa jednom tačkom dnevnog reda – šta sa elitnim takmičenjima na Apeninskom poluostrvu?

U trenutku prekida Kalča zbog pandemije korona virusa, od kojeg je u Italiji preminulo više od 14.000 lica, do "regularnog" kraja borbe za Skudeto preostalo je da se odigra 12 rundi, dok je kup takmičenje stiglo do revanš mečeva polufinalne faze. Međutim, kotrljanje lopte je kako u Italiji, tako i širom Evrope, zaustavio Covid-19, a kada će lopta ponovo krenuti sa centra – ne zna se.

Na jučerašnjem italijanskom sastanku bilo je klubova koji su izričiti u stavu da čak ni u narednim mesecima neće postojati minimum uslova za nastavak takmičenja i da Seriju A treba i zvanično stopirati.

Pojedini klubovi su bili mišljenja da sezonu, ipak, treba nastaviti na redovan način kada to zdravstvena i sigurnosna situacija dozvole, a bilo je i onih koji nisu izgradili nikakav stav.

Na kraju je usaglašeno da se neće forsirati bilo koji datum za nastavak takmičenja, već da će preostale prvenstvene runde, ali i ostatak borbe za trofej u Kupu, biti održani tek onda kada zdravstvene službe na "Čizmi" za to daju zeleno svetlo. Evo kako stoje stvari

Striktno su protiv bilo kakvog nastavka sezone, bili Torino, Udineze, Sampdorija, Đenova, SPAL i Breša.

Da takmičenje treba da se završi kako je i planirano, stav je aktuelnog šampiona Juventusa, Lacija, Rome, Napolija, Verone, Parme, Sasuola i Lećea.

Na kraju, za sada su suzdržani Inter, Atalanta, Milan, Bolonja, Kaljari i Fiorentina.

Rukovodstvo evropske kuće fudbala je ranije apelovalo na saveze članice da ne otkazuju nastavak takmičenja u ovim trenucima, već da sačekaju još neko vreme kako bi se sagledali svi mogući aspekti oko potencijalnog nastavka.

"Nož u leđa" Evropskoj fudbalskoj federaciji zabila je, međutim, Belgija, koja je odlučila da se tamošnje elitno takmičenje za sezonu 19/20 neće nastaviti, te za šampiona proglasila ekipu Briža.

Nije se to dopalo rukovodstvu UEFA na čelu sa Slovencem Aleksandrom Čeferinom, koje je savezima koji eventualno postupe kao belgijski zapretilo izbacivanjem klubova iz evropskih takmičenja.

Sve je i dalje u fazi čekanja...

Tagovi