Fudbal

Dok Tabarezu ne smrkne, Levu ne svane - sad je Nemac rekorder!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Smena na vrhu liste selektora po stažu.

Izvor: Adam Nurkiewicz/Getty Images Europe

Oskar Tabarez je u februaru 2006. godine imenovan za selektora najjače urugvajske selekcije i pod njegovom komandom nacionalni tim stigao je do titule na Kopa Amerika (2011) prvi put od 1995, kao i do polufinala Mundijala (2014), prvi put posle 40 godina. 

To, međutim, nije bilo dovoljno da iskusni trener zadrži posao u vreme ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. 

Fudbalski savez Urugvaja saopštio je da se, iz pomenutog razloga, zahvaljuje 73-godišnjem stručnjaku na saradnji, ali i velikom broju zaposlenih u toj organizaciji.

Možda je ružno reći, ali iz ove situacije profitirao je aktuelni selektor Nemačke, Joakim Lev, koji je otpuštanjem Tabareza postao selektor sa najdužim stažom kad je u pitanju aktivni mandat! 

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Lev je na klupu "pancera" stigao u julu 2006. godine, samo nekoliko meseci nakon što je Tabarez zaseo na čelo Urugvaja, ali i nekoliko dana nakon što Jirgen Klinsman sa tadašnjom generacijom nije uspeo da se popne na krov sveta u matičnoj zemlji (osvojeno treće mesto).

Lev je u tom trenutku bio asistent Klinsmanu, a ono što njegov prethodnih nije uspeo, pošlo mu je za rukom osam godina kasnije, kada je Nemačka na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi stigla do četvrte titule planetarnog prvaka.