Fudbal

Zvezda smanjuje plate 50%, Terzić poručuje: Varijanta je uzmi ili ostavi!

Autor Milutin Vujičić Izvor Sportski žurnal

"Predočićemo koja je preporuka FIFA, a to je da se smanje plate na 50% u ova tri meseca", kazao je generalni direktor Zvezde za "Sportski žurnal".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pandemija korona virusa značila je da se kao osnovno pitanje prvo nameću pomeranja unutar kalendara, dok kada je postalo jasno da kriza neće potrajati tako kratko - na red je došla i finansijska situacija koja mori klubove širom Evrope.

Usled neigranja utakmica klubovi su u gubicima, tako da se mnogi prilagođavaju aktuelnoj situaciji i smanjuju plate fudbalerima kako bi preživeli do povratka fudbala...

Neki su to prihvatili bez nekog većeg pogovora, kao u Barseloni ili Juventusu, dok u nekim sredinama kao što je Dinamo Zagreb postoji znatno veći otpor, a jasno je da nije isto kada se za trećinu plata smanji nekome sa primanjima iz "Maksimira" ili "Nou Kampa".

Ovo pitanje neminovno došlo je na red i u Srbiji. 

Zvezdan Terzić je u intervjuu za "Kurir" kazao da su igračima saopštili da će se prvenstvo nastaviti od 16. maja, dok je za "Sportski žurnal" govorio o smanjenju plata.

"Moramo da se prilagodimo, smanjimo troškove na najminimalniju meru. Pratimo šta se dešava u Evropi i svetu, čitamo najstručnije portale za sve ove oblasti. Sigurno je da ništa neće biti kao do sada, svi moraju da se restruktuiraju", kazao je Zvezdan Terzić koji je kazao da su u konstantnim razgovorima sa ljudima iz UEFA, FIFA i FIFPro.

Kazao je da "balans mora da se nađe" i da su u problemu svi klubovi iz sveta koji će osetiti posledice ove pandemije, a kazao je da je Zvezda "već platila ceh" prošle zime pošto je njihov osnovni izvor prihoda - novac od transfera.

"Imali smo na vidiku transfere Degeneka i jednog od špiceva, Boaćija ili Pavkova, ali zbog korona virusa sve je propalo. Od tih para smo mislili da isfinansiramo prolećni deo sezona. Nije to paušalna procena nego iskustvo iz prošlih godina. Ostvarivali smo ozbiljne prihode iz Azije", kazao je Zvezdan Terzić i rekao da će najveći klubovi sigurno smanjiti budžete što će imat "domino efekat" i na klubove koji su prodavali poput Zvezde ili Partizana.

Generalni direktor crveno-belih potom je prešao na konkretne mere.

Izvor: MN Press


"Ono što sledi u naredna dva dana je razgovor sa svakim igračem, upoznaćemo ih sa situacijom. Predočićemo koja je preporuka FIFA, a to je da se smanje plate na 50% u ova tri meseca. Razgovaraćemo o finansijskoj perspektivi Zvezde zbog svih ovih problema. I sigurno neće osetiti samo u Zvezdu, u svim klubovima Evrope redukcija plata je nešto što sledi", kazao je Terzić i na konstataciju da je bilo revolta u nekim klubovima poručio...

"Nije to obaranje ruku između igrača i kluba, predočićemo koim koji je maksimum što može da se plati da se ne uruši Zvezda kao sistem!", naveo je Terzić i zaključio:

"Neće biti mnogo prostora za razgovor, varijanta je uzmi ili ostavi. Za tri meseca je prelazni rok, čeka nas razlaz sa nekim igračima, pa i onima koji ne budu prihvatili. Igrači, međutim, moraju da budu svesni da i njihovi potencijalno novi klubovi primenjuju iste ekonomske mere".

Generalni direktor Zvezde je za kraj razgovora kazao i da je na evropskom nivou došlo do "nerealno visokih plata svih igrača", kazavši da takav trend nije promašio ni Zvezdu.

"Ova pandemija, koja je dovela do finansijskog karambola i kolapsa u evropkom fudbalu, otreznila je fudbalski svet. Moraće na racionalniji način da se pristupa".